Home » TTIP » TTIP - Activities » Acties in Den Haag tegen vrijhandelsverdrag TTIP

Acties in Den Haag tegen vrijhandelsverdrag TTIP

2014-19mei-denhaag-ttip-overzicht-1000In Den Haag kwamen vandaag (19 mei) zo’n 80 mensen bijeen om te protesteren tegen het TTIP, het vrijhandelsverdrag waarover de EU en de VS op dit moment onderhandelen. De aanleiding was een hearing in de Tweede Kamer over dit onderwerp. Zowel afgevaardigden van het bedrijfsleven als van milieuorganisaties en ontwikkelingsorganisaties mochten de Kamerleden laten weten wat ze van het TTIP vinden en wat hun wensen en bezwaren zijn.[:]

Het lijkt er nu op dat de kamer flink verdeeld is over dit onderwerp. Daarnaast is wel duidelijk geworden dat de onderhandelingen ook nog wel een tijdje door zullen gaan omdat de EU en de VS er niet zomaar uit gaan komen.

2014-19mei-denhaag-ttip-spandoeken-1000Op het Plein waren sprekers van de SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en een aantal NGOs. De SP speelde sowieso een zeer zichtbare rol in de organisatie van deze actie. Het is natuurlijk verkiezingstijd.
ASEED was erbij met drie spandoeken en wat flyers voor passanten. Een welkome afwisseling naast de protestborden van de SP en de Partij voor de Dieren.

piratenpartij-vlag-hofvijverNaast de manifestatie op het Plein was vandaag ook nog een actie tegen het TTIP van de Piratenpartij bij het Binnenhof. Met een piratenscheepje voeren ze naar het eilandje om daar hun piratenvlag te planten. Ze zijn aangehouden en met een dagvaarding weer het politiebureau uitgestuurd.

Tot nu toe komen de acties dus vooral nog van politieke partijen. Het wordt tijd dat, net als in omringende landen, ook anderen dit thema oppakken en duidelijk laten weten dat we zo’n verdrag dat zal zorgen voor meer vrijhandel en neo-liberalisme, milieuvervuiling en uitbuiting niet willen.

Een aantal weken geleden had ASEED de Nederlandse kandidaten voor de Europese verkiezingen om een reactie over het TTIP (en de zadenwet en octrooien op gewassen) gevraagd. Ook hier bleken veel partijen in elk geval kritische te zijn. Maar zullen ze hun poot stijf houden tegen de druk van de Europese commissie en het bedrijfsleven?