Home » Agriculture and Climate justice » Climate justice - News » Roundup Ready Soy is breaking down Paraguay

Roundup Ready Soy is breaking down Paraguay

Tomassa-met-familieAn article from ASEED’s old friend Marjolein van de Water in the Dutch national newspaper De Volkskrant. She writes about the devastating effects of the soy production in Paraguay. [:]ASEED has been campaigning against this soy production for the European meat industry, and this is a good opportunity to publish something again about this problem with pesticides, landgrabbing and corporate controlled GM-crops. Unfortunately for you the article only exists in Dutch so far:

YGUAZÚ-CURUGUATY – Elke week worden in Paraguay de reusachtige plantages met soja voor Europese biodiesel besproeid met landbouwgif. Kleine boeren zien hun wortels en tomaten verpieteren. En het gif zou miskramen, huidziekten en bloedkanker veroorzaken.

woont met haar gezin in een houten hut in Yguazú, een dorp in het zuidoosten van Paraguay. Een zandweg scheidt haar anderhalve hectare land van een sojaplantage, die zich kilometers lang uitstrekt. ‘Mijn kleindochter wordt er misselijk van. Ze moet vaak overgeven.’

Eens per week besproeit de plantagehouder zijn velden met landbouwgif dat alle planten doodt, behalve de genetisch gemodificeerde soja. ‘Mijn wortels, tomaten en bosuien groeien slecht’, vertelt De Nuñez. De bladeren van haar sinaasappelboom hangen er zwartgeblakerd bij. ‘De aarde is heel vruchtbaar, maar onze gewassen zijn niet bestand tegen dat gif.’

Soja verovert in rap tempo het Paraguayaanse platteland. Met drie miljoen hectare neemt het graan 80 procent van de beschikbarelandbouwgrond in beslag – tien jaar geleden was dat nog maar de helft. Bijna tweederde van de oogst belandt in de voederbakken van Europese koeien, varkens en kippen.

Lees verder in de pdf van het volkskrantartikel: ‘De Roundup Ready-soja woekert in heel Paraguay‘, of op de Volkskrant online als je toevallig een abonnement hebt.