Home » Seeds » Seeds - Activities » Reclaim the Seeds 2017: Nijmegen spreaded the seeds

Reclaim the Seeds 2017: Nijmegen spreaded the seeds

[no English translation available yet] Zaterdag 4 maart gonsde de hal van voormalige spinnerij de Vasim in Nijmegen van de activiteit. De belangstelling voor de landelijke zadenmarkt en zadenruilbeurs Reclaim the Seeds groeit elk jaar, net als de aandacht voor voedsel, klimaat, duurzaamheid en de negatieve effecten van industriële landbouw.

Het workshopprogramma was drukbezocht: naast achtergrondinformatie en praktische kennis omvatte dit presentaties over bestaande inspirerende projecten, van ‘open-source’-zaden en Voedselbossen tot seed-saving voor stadstuinprojecten in Syrië. Reclaim the Seeds puilt uit van de alternatieven voor de industriële zadenmarkt, en dat is actueler dan ooit, nu de voorgenomen fusie tussen Bayer en Monsanto de zadenmarkt nog verder gemonopoliseerd en eenzijdig wordt. (Van bijna alle workshops staat een verslag op de website van Reclaim the Seeds.)

Reclaim the Seeds zorgde ook dit jaar weer voor de uitwisseling tussen vele, vaak heel verschillende mensen; van ervaren tuinders tot beginnende moestuiniers, van jong tot oud en boekenwurm tot buitenmens. Soms leverde dit direct al concrete initiatieven op zoals de gezamenlijke productie van biologisch plantgoed voor de kleine tuinders bij Nijmegen. Ook werden plannen besproken voor een ‘Food Autonomy Festival‘ en een vervolg op het Monsanto Tribunaal.

Midden op de dag was er een ‘flash-mob’ actiemoment om de aandacht te vestigen op patenten op voedsel. De EU-landen hebben verklaard deze patenten onwenselijk te vinden, maar het is de vraag in hoeverre het Europees Octrooibureau daar gevolg aan gaat geven. Ook is niet bekend wat er staat te gebeuren met de bijna 200 onwenselijke patenten die al zijn verleend. Onder die patenten behalve types broccoli, paprika en tomaten ook gerst en processen als bierbrouwen.

Op zondag, dag twee van Reclaim the Seeds, verzamelden circa honderd personen zich voor lokale activiteiten: rondleidingen langs duurzame voedselbos/tuinprojecten en geredde boomgaarden, en om te werken aan de permacultuur beplanting van de openbare ruimte in de nieuwe duurzame wijk rond IEWAN en het Eikpunt in Lent.