Home » Food Sovereignty » Food Sovereignty - Activities » Agriculture is alive in Amsterdam

Agriculture is alive in Amsterdam

boeren-hendrikvandenberg-200[Sorry, this article only exists in Dutch] Na een mooie en groeizame zomer staan er voor de komende dagen en weken in Amsterdam activiteiten op stapel die te maken hebben met de productie van voedsel. Van festivals tot filmvertoningen en discussies.[:]

Vrijdag 23 augustus: Vertoning van de documentaire ‘Vis noch vlees’.
vleesnochvis-250‘Een vrolijke tirade die tot nadenken en actie stemt. Is het einde van een lekkere bal gehakt, een sappige biefstuk, de kipsaté en het mootje kabeljauw in zicht? Levensbedreigende virusziekten, milieuschade en dierenleed – we wéten ervan, maar we consumeren vrolijk door. Maar wat gebeurt er als we op deze voet door blijven gaan met de kiloknaller en het broodje zalm? Wat zijn de alternatieven? En waarom zijn we zo verslaafd aan vis en vlees?

VPRO, Nederland, 2011, 100 minuten, Nederlands gesproken. Met na de film mogelijkheid tot discussie.
Locatie: Bilderdijkstraat 165-f, Amsterdam
Aanvangstijd: 20:00

eetbaaramsterdamZondag 25 augustus: Zomerborrel Eetbaar Amsterdam
Op het nieuwe stadslandbouwproject Elzenhagen Zuid organiseert Eetbaar Amsterdam een zomerborrel met naast hapjes, drankjes en wat kleine activiteiten een serieus programma met presentaties en discussies over diverse onderwerpen die wat te maken hebben met stadslandbouw. Neem wat mee om toe te voegen aan de gezamenlijke soep.

Je vindt Elzenhagen Zuid op het voormalig tennisterrein aan de G.J. Scheurleerweg in Amsterdam Oost.
Aanvangstijd: 14:00
Meer informatie op de website van Eetbaar Amsterdam: http://eetbaaramsterdam.wordpress.com

Vrijdag 30 augustus: Ophaalavond voedselcoöperatie Vokomokum
Leden van de voedselcoöperatie kopen gezamenlijk groente en fruit in bij boeren in de omgeving van Amsterdam. Daarnaast kun je ook biologische ‘droogwaren’ bestellen. Tijdens de komende ophaalavond kunnen geïnteresseerden aanschuiven voor een introductiepraatje.

Locatie: Plantage Doklaan 8, Amsterdam
Aanvangstijd: 18:30
Meer info op de website van Vokomokum: http://www.vokomokum.nl

vettehonger-250Vrijdag 6 september: vertoning van de documentaire Vette Honger
‘Anno 2007 gaan er wereldwijd meer mensen dood door overgewicht dan door ondervoeding (1 miljard zwaarlijvigen versus 820 miljoen ondervoeden). Wat is het toch dat we het niet kunnen laten ons dood te eten, koste wat kost? Dit wrange gegeven vormt voor makers Britta Hosman en Jorien van Nes het startpunt van een speurtocht naar de relatie tussen onze vetzucht en hun honger.’

VPRO, Nederland, 2007, 81 minuten, Nederlands gesproken. Met na de film mogelijkheid tot discussie.

Locatie: Bilderdijkstraat 165-f, Amsterdam
Aanvangstijd: 20:00

Zaterdag 7 september: Oogstfeest bij de Valreeptuin
Met oogst, overleg voor medewerkers en feestelijke barbecue.
Locatie: De Valreep, Polderweg 620, Amsterdam
Tijd: 15:00 – 20:00
Website van de Valreeptuin: http://valreeptuin.wordpress.com

Zaterdag 14 september: Stadsboeren Festival op het Oostenburgereiland

De Stichting Stadsboeren organiseert een festival bij Amsterdam Roest op het Oostenburgereiland. Op deze plek komen stadscultuur en stadslandbouw samen en festival-bellamy2012-350wordt al het moois uit de stad met het beste van net daarbuiten met elkaar verbonden. Ze nodigen voedselmakers, ambachtslieden en creatievelingen uit die tegen de stroom in denken en daarmee een verandering in de stad of het  voedselsysteem teweeg brengen. Hopelijk wordt het net zo druk als het festival bij de Bellamytuinen vorig jaar.

Locatie: Jacob Bontiusplaats (Oostenburgereiland), Amsterdam
Tijd: van 11 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s nachts
Meer op hun website: http://www.stadsboeren.org

Maar na al deze gezelligheid en promotie van de lokale voedselvoorziening wordt het tijd voor wat protest tegen bedrijven en conferenties die nog steeds bezig zijn met schaalvergroting en een steeds industriëlere landbouw:

Zondag 29 september – woensdag 2 oktober: First Internationals Conference on Global Food Security
Een conferentie over voedselzekerheid klinkt misschien interessant en zinvol. Maar wat nou als de twee hoofdsponsoren Unilever en Monsanto zijn en het honderden euro’s kost om binnen te komen? Dan zullen zullen de kleine boeren geen stem hebben en zal er vast niet over agro-ecologie worden gepraat. Dit wordt een onderonsje tussen politici en mensen van de grote voedingsconcerns.
Het Voedselanders-netwerk doet in elk geval niet binnen mee en zal als reactie waarschijnlijk begin 2014 een conferentie organiseren over voedselsoevereiniteit. Maar er bestaan plannen om ook op zondag 29 september een tegengeluid te laten horen.

Locatie: Noordwijk
Website conferentie: http://www.globalfoodsecurityconference.com

mamaZaterdag 12 oktober: manifestatie tegen de industriële landbouw op het Museumplein
Omdat het op 16 oktober wereldvoedseldag is organiseert MAMA (de mensen die achter de March Against Monsanto in Amsterdam zaten) een manifestatie op het Museumplein in Amsterdam. Andere organisaties die zich op een kritische en duurzame manier met landbouw en voedsel bezighouden zijn welkom om hier aan bij te dragen.

Updates via de facebookpagina van MAMA: www.facebook.com/MAMAmsterdam

Dinsdag 29 en woensdag 30 oktober: Cropworld Global 2013 in de RAI
Alle grote biotechnologiebedrijven en hun lobbyclubs komen twee dagen bijeen om informatie en strategieën uit te wisselen op het gebied van gentech, landbouwgif en het vergroten van de oogsten. Met in de stuurgroep hoge piefen van Bayer, BASF en Coca Cola belooft dat niet veel goeds. Het woord duurzaam valt vaak maar dan wel op een manier die goed is voor hun winstgevendheid.

Er bestaan plannen voor een protest op 30 oktober voor het gebouw om de aanwezige zakenlui van landbouwmultinationals te laten horen dat we hun activiteiten en toekomstplannen vinden. En dat we daar een beter alternatief tegenover kunnen stellen.

Website van de conferentie: http://www.cropworld-global.com
Facebookpagina protest: https://www.facebook.com/events/367695743342525

Dit overzicht pretendeert niet volledig te zijn. Er gebeurt de komende tijd zeker meer in Amsterdam dat te maken heeft met duurzaam voedsel en landbouw. Als je activiteiten weet die aan deze pagina toegevoegd zouden moeten worden stuur ze dan maar naar webmaster@aseed.net. En ook overzichtjes vanuit andere steden zijn welkom.