Home » Seeds » Seeds - Activities » 30 Oct 2013: March Against MonsantoS

30 Oct 2013: March Against MonsantoS

For an agriculture without Monsanto, Bayer and other poisoners

2013-cwg-demo-langs-rai-300Woensdag 30 oktober 2013 demonstreerden 200 mensen bij de RAI in Amsterdam tegen de chemische industrie die daar op dat moment bijeen was bij Cropworld Global. Dit is de jaarlijkse bijeenkomst van de grote producenten van bestrijdingsmiddelen. Deze bedrijven zijn medeverantwoordelijk voor het vergiftigen van mens en natuur. Ook dragen hun bestrijdingsmiddelen bij aan het verdwijnen van de honingbij. Bekende namen zijn Monsanto, Bayer, Syngenta, BASF en DOW, vandaar dat de titel van het protest March Against MonsantoS was.2013-cwg-man-kind-bord-230

Op het plein voor de ingang van de RAI begon het programma met wat speeches met informatie over de conferentie waarbij ook een aantal van de aanwezige bedrijven extra onder de aandacht werd gebracht. Guus Geurts had een kritisch verhaal over de huidige landbouwpolitiek en over alternatieven om de wereld werkelijk te kunnen voeden. Om alle aanwezigen bij de les te houden was er een quiz met wetenswaardigheden over onder andere gentechgewassen, de bedrijven Monsanto en Syngenta.

Om half 4 vertrokken alle aanwezigen in een proteststoet voor een ronde om conferentiezalen. Voorop speelde de Amsterdamse actie-sambaband en verderop in de demonstratie speelde de Bucket Boyz op een voortgetrokken kar. In totaal liepen er zo’n 200 mensen in deze March Against MonsantoS. De demonstratie eindigde met een laatste portie herrie bij de ingang van waar op dat moment de eerste congresganger naar buiten begonnen te komen. Hier vond een touwtrekwedstrijd plaats tussen de managers van de industrie aan de ene kant en een de boeren aan de andere kant. Na wat vals spel met omkoping, spuiten met pesticide en wurgcontracten, trokken de boeren uiteindelijk toch aan het langste eind vanwege de hulp vanuit het publiek. Dit theatrale spelletje ging allemaal wat gehaast en snel. In werkelijk is dit natuurlijk een langdurige strijd die miljarden boeren aangaat en waarbij een goede afloop nog in het geheel niet is verzekerd.2013-cwg-demo-langs-rai2-470

Terug bij het podium op het plein was er als afsluiter lekkere, pesticidevrije soep van Rampenplan. JP Hekkelman sprak nog over de activiteiten van Bayer en tot slot kondigde Elly Janssen van ASEED vast het volgende Reclaim-the-Seedsweekend aan: 8 en 9 maart in Groningen.

Hoewel we met dit rondje om de RAI en de manifestatie op een wijds plein niet veel passanten bereikten drong de boodschap binnen wel door. Van mensen die binnen waren kwam de boodschap dat de samba, band en het gejoel waren binnen duidelijk te horen en dat sommige programmaonderdelen in de RAI tijdelijk ‘stil’ waren gelegd. Deze actie zal niet genoeg zijn om deze bedrijven te stoppen, maar het was in elk geval een begin. We marcheren door tegen Monsanto en haar vrienden, en we werken aan een duurzame voedselproductie.

Meer over de deelnemers aan Cropworld Global
2013-cwg-speech1-230De producenten van bestrijdingsmiddelen waren, zoals elk jaar, allemaal vertegenwoordigd bij Cropworld Global: Monsanto, Bayer, BASF, Dow en Syngenta, zowel direct als via hun lobby-organisaties zoals EuropaBio. Deze bedrijven proberen de voedselproductie te controleren. Samen bezitten ze een groot deel van de markt in zaden en de handel in bestrijdingsmiddelen. Ze zijn een exponent van een landbouwpraktijk die de wereld vergiftigt, vruchtbare bodems uitput en kleine boeren en inheemse volken van hun land verdrijft. Deze industriële landbouw giftig en achterhaald, want het drijft op goedkope fossiele brandstof en is een belangrijke oorzaak van het klimaatprobleem. Deze roofbouw sloopt de natuur is op termijn volstrekt onhoudbaar. Achter mooie PR over het voeden van de wereld gaat het om het maken van zo veel mogelijk winst en dat betekent verkoop van zo veel mogelijk bestrijdingsmiddelen.

2013-cwg-publiek-230Monsanto is bekend van de verkoop van genetisch gemanipuleerde zaden, gekoppeld met het bijbehorende onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Daarmee controleert zij de wereldhandel in soja en maïs, beide op enorme schaal geteeld als voer voor de dierindustrie en als brandstof. Het bedrijf is berucht vanwege haar agressieve strategie. Sinds de wereldwijde protesten tegen Monsanto dit voorjaar heeft ze haar PR strategie aangepast. Zij profileert zich nu liever als reddende engel die de wereld probeert te voeden en minder met de verkoop van bestrijdingsmiddelen. Stond zij in mei nog prominent op de site van Cropworld Global, nu is haar naam amper te vinden. Zij is echter zeker van de partij en ook vertegenwoordigd door haar brancheorganisatie Europa Bio.

Minder moeite om voor haar gifproducerende rol uit te komen heeft Bayer, hoofdsponsor van het Cropworld event. Samen met Syngenta is zij de belangrijkste producent van neonicotinoïden, beter bekend als bijengif. Deze bedrijven presteren het om – ondanks alle wetenschappelijke bewijzen – stug te ontkennen dat hun gif iets met bijensterfte te maken heeft en kondigden onlangs juridische stappen aan tegen het beperkte verbod van de EU op een aantal van deze stoffen. Bayer blijkt bovendien recordhouder op het gebied van octrooien op genetisch gemanipuleerde zaden: Daarbij werkt het bedrijf nauw samen met Monsanto.

De bedrijven zullen ons voorhouden dat de wereldvoedselproductie afhankelijk is van hun technieken van ‘gewasbescherming’. Wereldwijd wordt echter 70% van de mensen gevoed door kleinschalige lokale voedselproductie, zonder input van grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De Agro-Ecologie is overal ter wereld sterk in opmars en bewijst dat zij de wereld kan voeden met lokale en duurzame productie.

We hebben deze bedrijven niet nodig. De toekomst ligt in een wereld zonder gif, een wereld zonder Monsantos.

2013-cwg-tegen-bayergevaar-200Bayer
Veel aandacht gaat uit naar Monsanto, en terecht. Maar in de luwte van dit bedrijf is het Duitse Bayer echter ook een van ‘s werelds grootste landbouwbedrijven geworden. Bayer is al een van de grootste leveranciers van bestrijdingsmiddelen en zaaigoed. En wanneer we naar de cijfers van het Europees Octrooibureau kijken, zien we dat Bayer zelfs de nummer één is in de wereld als het gaat het aantal octrooien op genetisch gemanipuleerde organismen (GGOs). Lees verder.

Wist je dat…?
De zelfde 6 bedrijven 75% van het private onderzoek naar plantenveredeling in handen hebben, 60% van de markt voor zaaigoed beheersen en verantwoordelijk zijn voor 75% van de verkoop van bestrijdingsmiddelen?
Ondertussen voeden zo’n 3 miljard kleine boeren – op het platteland en in stedelijke gebieden – , vissers en herders niet alleen de meerderheid van de wereldbevolking, ze houden ook het grootste deel van ‘s werelds biodiversiteit in stand.
ectgroup-plaatje-250Het is vooral de ETC-Group die de machtsconcentratie bij het bedrijfsleven in de gaten houdt. Hun meest recente cijfers kun je vinden in “Putting the Cartel before the Horse…and Farm, Seeds, Soil and Peasants etc: Who Will Control the Agricultural Inputs? The State of Corporate Concentration – 2013

Soja, RoundUp en Monsanto
Recentelijk is in Argentinië weer veel ophef ontstaan over het overvloedige gebruik van het bestrijdingsmiddel RoundUp bij het verbouwen van soja. Een groot deel van het land wordt meerdere keren per jaar volgezet met gentech-soja van Monsanto dat resistent is tegen het middel RoundUp, niet toevallig ook van Monsanto.
Argentines Link Health Problems to Agrochemicals
Monsanto Co. calls for better controls on agrochemicals including Roundup after AP report

Zelfde verhalen kunnen worden verteld over Paraguay en Brazilië, ook daar is de productie van soja, om als veevoer naar Europa en China te worden geëxporteerd, al jaren booming business. ASEED heeft campagne gevoerd tegen de soja-import in Nederland.
Managing the Soy Boom? A nice try or dangerous greenwashing?

Corporate Europe Observatory over de lobby van landbouw-multinationals:
GM food tasting: Farmers or EuropaBio?
The Biotech and Pesticides lobby in Brussels

Meer links:
March Against Monsanto Amsterdam (MAMA): facebook pagina
Pesticide Action Network: http://www.pan-europe.info
Crop World Global (homepage): http://www.cropworld-global.com
logo-xminy
Deze actie ondersteund door XminY, het actiefonds voor solidariteit en sociale strijd.

march-against-monsantos-30okt-470