» » » SEEDmail #29 – oktober 2013

SEEDmail #29 – oktober 2013

Geplaatst in: Nieuwsbrief | 0

Het zijn woelige tijden bij ASEED. Er gaan mensen weg en er komen mensen bij. Hierdoor zal de organisatie veranderen en dat is vast goed. Maar ons campagnewerk gaat ondertussen gewoon door en dat is hard nodig ook. Tijd voor een SEEDmail … over Monsanto en andere zaadzooi.

1: 30 oktober: March Against MonsantoS – Internationale pesticide-industrie komt bijeen in Amsterdam. ASEED organiseert op 30 oktober protestdemonstratie samen met March Against Monsanto. Help mee, doe mee!

2: Monsanto krijgt een prijs van … Monsanto – Gentech- en zadenindustrie koopt voedselprijs

3: Reclaim the Seeds 2014 – Deze keer op 8-9 maart in Groningen. Met weer een zadenbeurs, workshops en discussie

4: Plannen en voorbereidingen voor een campagne voor zaden-soevereiniteit. Voor het beschermen van de agrarische biodiversiteit tegen de invloed van grote bedrijven.

5: ASEED nog altijd in geldnood. Steun ons!

1: 30 oktober: March Against MonsantoS
Op 29 en 30 oktober komen de grootste pesticidebedrijven van de wereld bijeen in de RAI tijdens Crop World Global. Om te laten horen wat wij vinden van dit stelletje machtige gifmengers organiseert ASEED samen met March Against Monsanto op woensdag 30 oktober een demonstratie bij de RAI.

Crop World Global wordt gesponsord door Bayer, er zijn sprekers van onder andere BASF en Dow en alle andere grote spelers inclusief Monsanto zullen aanwezig zijn. Als March Against MonsantoS marcheren we naar de RAI om gezond voedsel en een duurzame landbouw te eisen, een landbouw zonder pesticiden, gentech en grote bedrijven die geld verdienen over de ruggen van boeren, in Nederland en daarbuiten.
Voor de Marches Against Monsanto in mei stond Monsanto nog prominent op het programma als deelnemend bedrijf en sponsor. Daarna was deze naam verwijderd van de website van het congres, waarschijnlijk om PR-redenen; het is even niet het moment om met dit bedrijf geassocieerd te worden. Maar Monsanto is gewoon aanwezig en wordt ook via de lobby-organisaties Europabio vertegenwoordigd. Bovendien zijn er naast Monsanto andere bedrijven die zich met precies dezelfde smerige business bezighouden. Deze bedrijven krijgen met hun patenteren op zaden en planten een steeds grotere en bijzonder ongezonde greep op de voedselvoorziening.
Voor een wereld zonder gif, een wereld zonder Monsantos!

Demonstreer mee! Verzamelen om 14:00 voor de ingang van de RAI (in het verlengde van de Kennedylaan).

Meehelpen
Je kunt ook meehelpen met de organisatie en de mobilisatie. Op onze website staat een flyer die je kunt uitprinten en verspreiden. Of stuur deze oproep door naar je kennissen en als je aan facebook doet kun je de event-pagina van de demonstratie like-en en je vrienden uitnodigen.

Maar er moet vooraf nog van alles worden gedaan om deze actie een succes te maken. Als je bijvoorbeeld zin hebt in het schilderen van een mooi spandoek, het maken andere actie-materialen, het opmaken van een flyer om langs de route uit te delen, het vertalen van teksten, het verzorgen van de catering of het organiseren van wat activiteiten bij het einde van de demonstratie, neem dan even contact op met <mams@aseed.net>.
Meer informatie en updates op https://aseed.net/nl/march-against-monsantos
Facebook: https://www.facebook.com/events/367695743342525

2: Monsanto krijgt een prijs van … Monsanto – Gentech- en zadenindustrie koopt voedselprijs

Op 16 oktober – wereldvoedseldag – reikte de Borlaug Foundation de wereldvoedselprijs uit aan topmensen van Monsanto en Syngenta. De prijs is mede gefinancierd door deze bedrijven zelf en het instituut krijgt een storm van kritiek over zich heen. In korte tijd tekenden een kwart miljoen mensen een protestoproep. De prijs heeft alle schijn van een PR stunt van de industrie, die kennelijk nodig is om een mislukte technologie uit het slop te halen.

3: Reclaim the Seeds 2014
Na succesvolle edities in 2012 in Amsterdam en 2013 in Den Bosch strijkt het zadencircus op 8-9 maart 2014 in Groningen neer. Ook in het Noorden van Nederland zijn veel mensen bezig met het behouden van bijzondere gewassen en, heel belangrijk, er is een actieve groep mensen die zich met de organisatie van de locatie en andere praktische zaken bezig wil houden. Mensen uit het noorden van het land moeten vaak genoeg een eind reizen om ergens te komen. Het is dus wel eerlijk dat iedereen uit het midden en zuiden van Nederland nu maar eens de moeite neemt naar Groningen te gaan! Zo ver is het nu ook weer niet en voor slaapplaatsen wordt gezorgd.

Updates over de kraamhouders, de geplande workshops en andere programma-onderdelen zullen verschijnen op de website www.reclaimtheseeds.nl. Als een kraam wilt op de zadenbeurs of mee wilt helpen, stuur dan een emailtje naar <info@reclaimtheseeds.nl>.

Tot begin maart in Groningen!

4: Plannen en voorbereidingen voor een campagne voor zaden-soevereiniteit
Zoals je als ASEED-volger wellicht al wel weet krijgen grote bedrijven een steeds stevigere greep op de landbouw. Ook een steeds groter deel van de groente-zaden en granen is in handen van een handjevol bedrijven. De zaai en pootgoed-industrie in Nederland is groot en exporteert naar de hele wereld, alleen zijn belangrijke bedrijven recentelijk wel overgenomen door bedrijven als Monsanto en Syngenta. Ondertussen wordt de Europese regelgeving op dit punt aangepast waardoor de vrije zaden en bijzondere variëteiten nog meer in gevaar komen. Ondertussen zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in duurzame en lokale landbouw. Voor ASEED zijn dit goede redenen om verder te gaan met haar zaden-campagne. Er zijn plannen om een nieuwe informatiebrochure te maken en om in het voorjaar mensen te mobiliseren tegen de plannen van de Europese Commissie. Ondertussen is het zaak het eigen alternatief te promoten: het gebruiken en ruilen van eigen, zelf overgehouden zaden. Er zijn steeds meer hobbytuinders die dit doen, maar het is ASEEDs ambitie voor 2014 een brug te slaan tussen de hobbyisten en de professionele boeren en tuinders. Ook de samenwerking met het internationale Seed Sovereignty-netwerk, Reclaim the Seeds en Via Campesina blijft belangrijk.

5: ASEED nog altijd in geldnood. Steun ons!
Ondertussen is ASEED nog steeds in geldnood. Veel werk gebeurt door vrijwilligers. Maar voor de continuïteit willen we ook in 2014 twee mensen part-time betalen om de organisatie draaiend te houden. Ook ons kantoortje is heel handig als plek om samen te komen, te werken en allerlei activiteiten op poten te zetten, en de huur is relatief laag, maar het kost toch geld. Wij vinden dat we bij ASEED goede dingen doen en dat ASEED een belangrijke rol vervult die andere actiegroepen en NGOs niet vervullen. Van grote fondsen en overheden kunnen we echter niet veel financiële steun verwachten (en misschien is dat nog wel een goed teken ook, we willen ten slotte lastig zijn). Daarom kunnen we bijdragen van particulieren extra goed gebruiken! Steun ons eenmalig of, nog beter, wordt een vaste donateur van ASEED. Meer informatie hierover op https://aseed.net/nl/doneer/
En als je nog een kritische miljonair kent die zich kan vinden in ASEEDs standpunten dan horen we het graag.

Aanvullingen, vragen en andere reacties kun je sturen naar info@aseed.net