» » » SEEDmail #31 – februari 2014 – Over ander voedsel en vrije zaden

SEEDmail #31 – februari 2014 – Over ander voedsel en vrije zaden

Geplaatst in: Nieuwsbrief | 0

nederlandse-antillen-aardappel-250Het is een drukke tijd bij ASEED. Er zijn voorbereidingen voor de Voedsel Anders Conferentie in Wageningen en natuurlijk voor het Zadenweekend Reclaim the Seeds. Beide evenementen beloven interessant te worden met een vol programma en bijzondere sprekers. Met een beetje geluk komen we jou daar ook tegen.

inhoud:
Tweede Kamer tegen gentechmais!
Europese zadenwet, weggestemd of toch niet?
Stop het Europese octrooi op paprika

De Voedsel Anders Conferentie – 21-22 februari in Wageningen
workshop: Zaaigoed: octrooien versus kwekersrecht versus vrije boerenzaden
workshop: Zadenvrijheid en de EU zadenwetgeving.
workshop: Voedselcollectieven en korte ketens

Reclaim the Seeds III, een weekend vol zaden in Haren en Groningen
Activisten uit Colombia bij Reclaim the Seeds om hun ervaringen te delen
Debat: “De Levende Zadenbank”

Nieuwe mensen, frisse energie
March Against Monsanto
Plannenmakerij voor de komende maanden en jaren
Donaties en fondsen

Tweede Kamer tegen gentechmais! – Help mee met het voorkomen dat er de EU de 1507-mais van Pioneer op het veld toestaat

Donderdag 6 februari was een heugelijke dag. Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Nederlandse Parlement zich tegen de introductie van een gentechgewas uitgesproken! Het gaat om de 1507-mais van Pioneer. Dit Amerikaanse bedrijf heeft door middel van een rechtszaak de Europese Commissie gedwongen voor 17 februari een besluit te nemen over de toelating. In de Europese Council lijst een meerderheid tegen te zijn. Deze meerderheid wordt nog groter nu ook de Nederlandse regering door de kamer gedwongen is tegen te stemmen. Maar in Brussel gebeuren rare dingen en de race is nog niet gelopen. Het blijft nodig dat zo veel mogelijk mensen laten weten een landbouw zonder gentech en zonder grote bedrijven te willen.
Meer over deze 1507-mais, deze procedure en de campagne om dit gentechgewas tegen te houden is te vinden op: https://aseed.net/nl/help-te-voorkomen-dat-er-gentech-mais-van-pioneer-op-het-veld-komt/ (Je kunt de petitie nog steeds tekenen)

De Europese zadenwet, weggestemd of toch niet?
Zoals jullie als SEEDmail-lezers wel zullen weten volgen we al een tijdje kritisch de herziening van de Europese Zadenwet. (Voor wie dit niet heeft gevolgd, zie het artikel ‘Doorgaand verzet tegen de Europese zadenwetgeving’ – https://aseed.net/nl/verklaring-van-wenen-over-zadensoevereiniteit/).

11 februari heeft de milieucommissie in Brussel met 37 tegen 2 tegen voorstel voor de nieuwe zadenwetgeving gestemd. Preciezer gezegd betekent dit dat deze commissie het Europees Parlement oproept het voorstel te verwerpen. Eind januari had de landbouwcommissie hetzelfde al unaniem gedaan.

Waarschijnlijk gaat het Europees parlement het nu op 12 maart over de zadenwetgeving hebben. Het ligt voor de hand dat ze de verwerping van hun landbouw- en milieucommissie overnemen, maar dit hoeven ze niet te doen en het is ook niet duidelijk hoeveel tijd ze voor dit onderwerp gaan nemen. Aan de Europese Campagne voor zadensoevereiniteit (waar ASEED onderdeel van is) nu de taak om er voor te zorgen dat het Europees parlement de “legislative” resoluties overneemt en het door de Europese Commissie voorgestelde wetsvoorstel nog voor de Europese verkiezingen in mei verwerpt. Als dit niet op tijd gebeurt is het maar weer afwachten wat de nieuwe commissies en parlementsleden vinden. Er bestaat dan een kans dat het bestaande voorstel alsnog gaat worden aangenomen.

Stop het Europese octrooi op paprika
Op 3 februari heeft Bionext samen met LTO en 32 andere organisaties uit 27 Europese landen bezwaar ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB) tegen het octrooi van Syngenta op rode paprika’s. ASEED is hier niet zelf bij betrokken, maar we ondersteunen dit uiteraard van harte! We vinden het vooral ook bemoedigend dat de LTO, als grote mainstream landbouworganisatie hier ook aan meedoet.

De coalitie eist dat het octrooi wordt ingetrokken. De ‘uitvinding’ van Syngenta betreft namelijk een eigenschap van een plant – resistentie tegen witte vlieg – die in de natuur voorkomt. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het EOB dat een zo breed gedragen bezwaar is ingediend. Om het bezwaar tegen het octrooi te onderstrepen, werden de werknemers van het Europees Octrooi Bureau door de internationale coalitie getrakteerd op hete pepersoep.

Zie verder: https://aseed.net/nl/stop-het-europese-octrooi-op-paprika/

De Voedsel Anders Conferentie – 21-22 februari in Wageningen
Steeds meer boeren, burgers, wetenschappers en maatschappelijke organisaties werken aan een eigentijdse, duurzame en eerlijke manier van voedsel produceren. Zij geven inhoud aan nieuwe relaties tussen boer en consument. Ze bieden creatieve, dynamische en diverse alternatieven voor een grootschalige, anonieme en geïndustrialiseerde voedselproductie en de groeiende invloed van multinationale ondernemingen.
Twee jaar na de Europese conferentie over Voedselsoevereiniteit is het nu tijd voor een bijeenkomst gericht op Nederland. De organisatie heeft voor een indrukwekkend programma gezorgd met meer dan 40 workshops, diverse ‘minilezingen en plenaire debatten met sprekers als Vandana Shiva en Olivier de Schutter (VN rapporteur voor het recht op voedsel). Als je meer wil weten van of doen met voedselsoevereiniteit, agro-ecologie en het verzet tegen de grote landbouw-multinationals, zorg dan dat je er op 21 en 22 februari bij bent in Wageningen.

Uiteraard zal ook ASEED van de partij zijn. We zijn betrokken bij drie workshops:

Zaaigoed: octrooien versus kwekersrecht versus vrije boerenzaden, waar zijn de duurzame landbouw en de diversiteit mee gediend? Met René Groenen (Kultursaat/Bingenheimer Saatgut), Keimpe van der Heide (Nederlandse Akkerbouwvakbond), Maaike Raaijmakers (Stichting Zaadgoed) en Flip Vonk (ASEED)
Tijdstip: vrijdag 21 februari, 16:45 – 18:00

Zadenvrijheid en de EU zadenwetgeving. Het recht om ons eigen zaaigoed te gebruiken is een fundamenteel recht. Een nieuw voorstel van de Europese Commissie zorgt op het moment echter voor veel commotie. Met Vandana Shiva en Elly Janssen
Tijdstip: zaterdag 22 februari, 10:30 – 11:45

Voedselcollectieven en korte ketens. Zo kort mogelijke voedselketens: hoe werkt dat in de praktijk?
Met Judith Vos (Voedselkollektief Amersfoort), Meike Vierstra (ASEED
/ voko Groningen) en Patrick de Ceuster (voedselteams en csa’s in
 Vlaanderen)
Tijdstip: zaterdag 22 februari, 10:30 – 11:45

Meer informatie over de workshops is te vinden op ASEEDs website https://aseed.net/nl/voedsel-anders-conferentie
Meer over de conferentie en het hele programma is te vinden op voedselanders.nl

Reclaim the Seeds III, een weekend vol zaden – 8-9 maart in Haren en Groningen
Na de voorgaande zeer succesvolle edities in Amsterdam (2012) en Den Bosch (2013) is nu Groningen aan de beurt, omdat in het noorden van Nederland vele initiatieven bestaan die zich bezig houden met het vermeerderen en uitwisselen van zaden, en een regionaal netwerk in de maak is. Met de Hortus Haren, de grootste botanische tuin van Nederland, is een ideale locatie gevonden en de gelegenheid deze vrijwilligersorganisatie, die 17 hectare tuinen en gebouwen onderhoudt, te steunen en promoten.

De kern van dit weekend is de zadenmarkt op zaterdag waar vrije zaden kunnen worden geruild, weggeven of tegen een schappelijk prijsje verkocht, met meer dan twintig deelnemende organisaties en tal van particulieren. Parallel loopt het workshopprogramma waar je kunt leren enten of zelf zaden bewaren, maar ook een gedetailleerde update over de Europese regelgeving kunt krijgen.

Meer op de website van het evenement: reclaimtheseeds.nl

Activisten uit Colombia bij Reclaim the Seeds om hun ervaringen te delen
Speciale gasten op Reclaim the Seeds zijn drie Colombianen van de boerenorganisatie Red de Guardianes de Semillas, die komen vertellen over hun verzet tegen het vernietigen van rijst dat bedoeld is als zaaigoed. Een vrijhandelsovereenkomst met de VS had het bewaren en hergebruiken van eigen zaaigoed verboden. Meer over de situatie in Colombia is te lezen in het artikel ‘Verzet in Colombia tegen nieuwe zadenwetgeving’ https://aseed.net/nl/verzet-in-colombia-tegen-nieuwe-zadenwetgeving/

Debat: “De Levende Zadenbank”
Als onderdeel van het Zadenweekend Reclaim the Seeds is er op zaterdagavond 8 maart een afsluitend plenair debat in het Oude RKZ in Groningen.
Het behoud van de levende diversiteit, de vermeerdering en ontwikkeling van duurzame gewassen, zoals die van oudsher door boeren werd verricht, komt tegenwoordig voor een groot deel voor rekening van particuliere en non-profit initiatieven. Hoe kunnen we hun functie versterken en er daadwerkelijk voor zorgen dat deze initiatieven een tegenwicht vormen tegen de multinationals die de markt domineren?
Aan de hand van een reeks voorbeelden van succesvolle projecten uit binnen- en buitenland gaat een panel van vier experts met elkaar in debat over wat wenselijk is, en wat in Nederland te realiseren is.

Meer over het debat en de panelleden is te lezen op http://www.reclaimtheseeds.nl/index.php/programma/38-debat-de-levende-genenbank

Nieuwe mensen, frisse energie
In ons kantoortje in Amsterdam is er ondertussen een wisseling van de wacht. Drie nieuwe jongeren uit Italië, Zweden en Frankrijk zijn gearriveerd om zich en jaar in te zetten voor ASEED. Zij wisselen de twee ‘EVS-ers’ van vorig jaar af. Verder is de nieuwe functie van coördinator die de boel een beetje bij elkaar gaat proberen te houden van start gegaan (gedaan door een bekend iemand) en worden ook de financiën binnenkort door een nieuw persoon gedaan. Dus een hoop nieuwe mensen met frisse energie en een hoop plannen voor de komende maanden en jaren!

March Against Monsanto
Voor zaterdag 24 mei is er weer een internationale March Against Monsanto-dag afgekondigd. ASEED zal hier hier in Nederland ook weer bij zijn betrokken. Waar en hoe gaan we in de komende weken bespreken. Als je hier aan mee wilt helpen neem dan contact op met <mams@aseed.net>.

Plannenmakerij voor de komende maanden en jaren
We zijn druk bezig met het maken van plannen voor de tweede helft van dit jaar en de komende jaren. Het lijkt erop dat we in elk geval nog wel even door gaan met het zadenonderwerp. Aandacht voor de EU-zadenwet is nog steeds nodig en daarna verwachten we een toenemende discussie over patenten op gewassen. De EU en de VS zijn onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag (TTIP) gestart. Hierbij is het een belangrijke eis van de VS dat de EU gentechgewassen gaat toelaten en soepeler wordt met patenten in de landbouw. Helaas dus meer werk aan de winkel voor onze zadencampagne voor de zadendiversiteit en onafhankelijk, duurzame landbouw in Europa.
ASEED is van plan de onderhandelingen voor het TTIP-vrijhandelsverdrag breder te gaan volgen en ook te kijken naar de gevolgen voor andere delen van de landbouw. Ambitieus, maar we zien dit ook als een goede richting voor ASEED om in te gaan.

Donaties en fondsen
Om al deze plannen uit te kunnen voeren zijn we ook weer op zoek naar inkomsten. Dus als je wat kunt missen en ASEED wil ondersteunen, word donateur! (zie https://aseed.net/nl/doneer/) Tips over goede fondsen die geïnteresseerd zijn in ASEEDs doelstellingen en werk zijn ook zeer welkom.