» » » SEEDmail #35 – Yes we camp!

SEEDmail #35 – Yes we camp!

Geplaatst in: Nieuwsbrief | 0

swedisch-vegetablesWelkom bij de nieuwste editie van ASEED’s onregelmatige nieuwsbrief ASEEDmail. Het is alweer 4 maanden geleden dat de vorige is verschenen. Dat komt ervan als je te druk ben met het organiseren van allerlei nieuwe activiteiten. Daarnaast was er een gedeeltelijke wisseling van de wacht. Vaste waarden bij ASEED zijn vertrokken of doen even wat minder, terwijl we in mei weer zijn versterkt met twee nieuwe vrijwilligers in het kader van European Volunteer Service. Toppers, blijkt nu al en goede timing ook, want met het Ground Control actiekamp in aantocht is het alle hens aan dek. Tijd voor een update.

Aankondigingen

groundcontrolcamp_NL-3001-8 juli: Ground Control – Landbouw- & Klimaatactiekamp
Deze zomer is er weer een goede voedingsbodem voor actie! In een actiekamp in de regio Amsterdam kan iedereen een week lang werken aan een ander landbouwsysteem en campagnes tegen klimaatverandering. Doe mee!

Al decennia vinden er internationale toppen plaats om iets te doen aan milieuvervuiling en klimaatverandering. Dit resulteert tot nu toe alleen in schijnoplossingen. De onderliggende problemen worden niet aangepakt. Hoewel alle voorgaande bijeenkomsten zo goed als niets hebben opgeleverd, zullen in december de zogenaamde “wereldleiders” in Parijs bijeenkomen voor weer een VN-klimaattop: COP21. Ondertussen is de gemeente Amsterdam van plan de activiteiten in haar haven te laten groeien, terwijl het al de op één na grootste kolenoverslag van Europa en vele andere zwaar vervuilende bedrijven herbergt.

We kunnen niet stil aan de zijlijn blijven aanzien hoe zij hun spelletje spelen. We gaan meespelen, maar dan wel met onze eigen spelregels. Meer info op de website van het actiekamp. Op deze website staat inmiddels ook meer over het programma dat je tijdens het actiekamp kunt verwachten. Een gedetailleerd overzicht met workshops en tijdens zal spoedig volgen.actioncamps2015

Actiekampen in de zomer van 2015
Het is tijd om te genieten van klimaatverandering en komende hete zomer. Ga er op uit om te kamperen! ASEED heeft een aantal interessante actiekampen voor de komende zomer voor je op een rijtje gezet.

Nieuw bij ASEED

Tuinbordjes “Gentechvrij, patentvrij en gifvrij”
foto-bordje-ongelakt-378ASEED heeft een hele stapel bordjes gemaakt die in tuinen kunnen worden geplaatst. Ze bieden tuiniers die zelf bewust zonder genetische gemanipuleerde gewassen, zonder zaden waarop een patent rust en zonder pesticiden werken, de mogelijkheid dit ook als een statement uit te dragen. Zolang de voorraad strekt kun jij ook zo’n bordje voor je tuin verkrijgen. Een voorwaarde is wel dat hij op een zichtbare plek komt te hangen. De bordjes zijn helemaal met de hand en duurzame materialen gemaakt en kosten €10,- (plus verzendkosten).

We stellen het op prijs als je ons foto’s opstuurt van het bordje in je tuin. Die zetten we op een site en laten zo zien dat het verzet tegen deze vieze praktijken en grote zaad- en gifbedrijven breed wordt gedragen. Meer hierover op onze website. Bestellen via info@aseed.net.

De tekening is gemaakt door Titom, een Brusselse tekenaar die veel politieke posters en flyers maakt. Een overzicht van zijn werk kun je vinden op zijn website.

ttip-monsterBrochure: TTIP, een onverteerbaar monsterverdrag
Deze nieuwe brochure gaat in op de impact die het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) zal hebben op het voedsel van de Europese consument. Er wordt al een paar jaar druk onderhandeld dit veelomvattend vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Buiten het zicht en bereik van Europese burgers om draaien de lobbyisten van de multinationale bedrijven overuren. De brochure is geschreven door Susanne Maenen als onderdeel van een stage bij ASEED. Download het rapport hier.

Nieuwe publicaties criminaliserende zadenwetten en wereldwijd boerenverzet
Het internationale netwerk van kleine boeren La Via Campesina en de onderzoeksorganisatie GRAIN hebben een brochure, poster en landkaart uitgebracht die uitleggen hoe in vele landen grote bedrijven en regeringen het boeren onmogelijk maken hun eigen zaden te vermeerderen, opnieuw te gebruiken en uit te wisselen. Ook wordt een overzicht gegeven van het verzet tegen deze ontwikkeling. Lees meer hierover.

Wat gebeurde er zoal?

Reclaim the Seeds 2015 druk en geslaagd
– Ruim 1500 deelnemers aan zadenbeurs en workshopprogramma bij Kraaybeekerhof in Driebergen.
rts2015-palmkool-16-9– Stevig statement tegen patenten op gewassen de en marktpositie grote internationale landbouwbedrijven.

Het is alweer even geleden, maar in deze SEEDmail willen we toch nog even aandacht besteden aan het afgelopen Reclaim the Seeds weekend. Het mooie landgoed Kraaybeekerhof huisvestte op 28 februari en 1 maart het jaarlijkse Reclaim the Seeds weekend. Net als de voorgaande edities was het weer een drukke en gezellige bedoening. Naast kramen van de meer professionele ‘seed savers’ hadden ook vele andere deelnemers zelf geoogste en geselecteerde zaden meegenomen voor de ruiltafels. Inmiddels staan er diverse verslagen van workshops op de website van Reclaim the Seeds. Op de website van ASEED vind je vier fotoseries.

Stop TTIP-burgerinitiatief maakt doorstart
De Europese Commissie heeft het internationale Burgerinitiatief tegen handelsverdrag TTIP afgewezen. De betrokken organisaties laten het er niet bij zitten en maakten een doorstart. Voor oktober hebben ze 2,5 miljoen ondertekenaars nodig. Het zijn er al ruim 2. Onlangs liep het TTIP-proces weer politieke vertraging op omdat er te veel weerstand en verdeeldheid is over nut en noodzaak van deze deal, zowel binnen het Europese Parlement als binnen het Amerikaanse Congres. Meer nieuws hierover op de websites van Stop TTIP en Foodwatch.

Marches against Monsanto
Op 23 mei vonden wederom wereldwijd honderden Marches against Monsanto plaats. Zo ook in diverse steden in Nederland. In Amsterdam stond het TTIP handelsverdrag centraal, omdat een Amerikaanse zaden- en gifmultinational als Monsanto erg veel baat zal hebben bij de ondermijnende invloed van een dergelijke deal op allerlei regels die ons milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn beschermen. Meer info en verslagen de Nederlandstalige March against Monsanto website.

gentechnlNieuws op gentech.nl
Deze site, beheerd door ASEED, berichtte onder andere over het octrooi op voedsel. Het Europees Octrooi Bureau heeft besloten dat ook gangbare gewassen geoctrooieerd (gepatenteerd) mogen worden. Dit is een kwalijke ontwikkeling omdat de macht van de octrooihouder over het betreffende gewas, bijvoorbeeld een broccoli of paprika, veel te groot is, en  dat is niet goed voor kleinere veredelaars, en vervolgens niet voor de biodiversiteit en voedselzekerheid. Bionext lanceerde dan ook de petitie Hart voor Biodiversiteit tegen deze ontwikkelingen in de zadensector. Het was een onderdeel van een Europese actie van Save our Seeds-netwerk. Onlangs werden 17.000 handtekeningen aangeboden aan enkele Europarlementariers van o.a. Partij voor de Dieren, CDA en VVD welke beloofden zich in te gaan zetten voor aanpassing van de Europese octrooiwetgeving.

Verder was er meer nieuws ten nadele van Monsanto: De bewijzen van schadelijkheid van onkruidverdelger Roundup stapelen zich namelijk op, ook in publicaties in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als The Lancet.
Meer gentech nieuws en achtergronden op gentech.nl.

ASEEDs donateursnieuws
wortel-5Dit jaar is ASEED een donateurswerfcampagne gaan voeren om de organisatie overeind te houden. Er zijn inmiddels ongeveer vaste 50 donateurs en ook een flink aantal donaties gedaan. Dankjewel! We zijn echter nog lang niet bij de 200 mensen die bijvoorbeeld 5 euro per maand overmaken. Dat is het aantal wat ASEED nodig heeft om als vrijwilligersorganisatie een vaste bodem onder haar doorlopende activiteiten te houden. Dus vindt jij het belangrijk dat ASEEDs pioniersfunctie, kritische informatievoorziening, actiekampen, campagnes tegen ontwikkelingen als TTIP en zadenmonopolisering blijven bestaan? Meld je dan vandaag nog aan als ASEED-donateur. Meer info op: aseed.net/doneer

Op 11 april vond er een gezellig benefiet & donateurs-bedankt-feestje plaats in De Peper in Amsterdam. De opbrengst was 500 euro, mede dankzij de inzet van de Peper-vrijwilligers en band en DJs. Niet verkeerd, gezien de stevige concurrentie van andere zeer leuke evenementen zoals de feestelijke opening van het nieuwe sociaal-politieke woonwerkpand NieuwLand van de piepjonge woningbouwvereniging Soweto. Volgende keer gaan we daar een ASEED-donateursfeestje houden.