» » » SEEDmail #37: Het klimaatakkoord is gered, nu het klimaat nog

SEEDmail #37: Het klimaatakkoord is gered, nu het klimaat nog

Geplaatst in: Nieuwsbrief | 0

drought-new-zealandHet grootste deel van ASEEDs team is in Parijs geweest  voor de klimaattop – om protesten te organiseren, om vervuilende bedrijven en duurzame landbouwalternatieven te bespreken en om oude en nieuwe kameraden tegen te komen. Een welverdiende actievakantie, als het ware. Nu zijn we terug en proberen voor het einde van het jaar nog wat klussen af te krijgen. Daarnaast proberen we de opgedane inspiratie te gebruiken en het Parijse momentum te behouden door nieuwe landbouw-klimaatcampagnes te faciliteren en door weer een Reclaim the Seeds evenement te organiseren. Deze SEEDmail presenteert onze activiteiten van de afgelopen maand en kijkt vooruit naar 2016. En omdat we altijd te veel ideeën hebben voor onze kleine team hopen ook we op jouw hulp.

Landbouw en klimaatverandering tijdens COP21

Aan het eind van de VN-klimaattop (COP21) begin december in Parijs werd door alle nationale delegaties een verdrag aangenomen. De meeste politici en media reageerden positief, maar valt er eigenlijk wel wat te vieren? De woorden ‘fossiele brandstof’ en ‘landbouw’ komen niet eens voor in de verdragstekst van 31 pagina’s. Landen beloven de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden en zullen er naar streven het onder de 1,5 graden te houden. Ondanks mogelijke goede intenties zijn de voorgestelde ‘maatregelen’ vaag en niet bindend.

Wat meer reacties en een overzicht van de agrarische onderwerpen die in Parijs zijn besproken staan in het artikel “Er is een klimaatakkoord. Nu klimaatverandering nog tegengaan“.

cop21-cityoflight3Twee weken klimaatactie in Parijs

In Parijs waren we druk met het coördineren van, en deelnemen aan, diverse acties die de aandacht vestigden op de relatie tussen de industriële landbouw en de uitstoot van broeikasgassen. Ook voerden we actie tegen bedrijven die zich tijdens de top veel groener en socialer voor probeerden te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Veel van dit soort bedrijven proberen met hun lobby de onderhandelingen te beïnvloeden. Op diverse manieren werden deze reclameuitingen, promotiekramen en ‘side-events’ van vervuilende bedrijven aan de kaak gesteld en werd hun poging tot ‘greenwashing’ verstoord of verdraaid.
Er waren diverse locaties waar activisten bijeenkwamen om zich voor te bereiden op de activiteiten in Parijs. Zo waren er bijvoorbeeld het fantastische Jardin d’Alice en de Zone d’Action Climat,
Hier vind je een kort overzicht van acties en links naar uitgebreidere verslagen:

30 november: De Klimaatparade in Amsterdam
Terwijl de geplande demonstratie in Parijs was verboden in verband met de aanslagen van 13 november, waren er op 29 november wel demonstraties in diverse andere steden wereldwijd. Ook in Amsterdam kwamen 7000 mensen bijeen op het Museumplein voor de Klimaatparade.  Ondanks het buiige en stormachtige weer trok de stoet 2 uur langs met vele spandoeken en leuzen roepend door Amsterdam. ASEED was onderdeel van het blok voor klimaatrechtvaardigheid (Climate Justice). Lees verder

red-sticker-englishGuerilla Against Greenwashing
ASEED heeft in Parijs rode posters en stickers verspreid met de boodschap “Dit bedrijf is zo groen als deze sticker/poster”. Deze materialen werden snel meegenomen en gebruikt, bij presentaties van het bedrijfsleven, binnen in het conferentiecentrum en op straat en in de metrostations. Lees verder.

Billboards in de Parijse straten waren eerder al op een iets professionelere wijze overgenomen door de Engelse groep Brandalism. Bekijk de foto’s van hun alternatieve boodschappen op hun website.

4 december: De opening en snelle sluiting van Solutions COP21
Solutions COP21 was dé plek tijdens de klimaattop waar het bedrijfsleven zichzelf profileerde en probeerde het publiek, politici en de media te misleiden met hun groene praatjes. Om dit aan de kaak te stellen waren diverse acties voorbereid voor de tijdens de opening op 5 december. Omdat de actiedag was aangekondigd waren politie en beveiliging zo paranoïde dat bijna niemand werd binnengelaten. Er ontstond een gigantische rij voor de deur en het programma binnen werd wegens gebrek aan publiek uitgesteld. Toen er binnen later alsnog mensen gingen klappen en zingen werd het hele programma voor die dag afgelast. Lees verder.

cop21-danone-banners-10009 december: Een rode lijn voor het hoofdkantoor van Danone
Dit was de dag klimaat en landbouw, of zoals het in het Engels was aangekondigd: “the Day for Peasant Struggle and Food Sovereignty”. Samen met La Via Campesina en hun Franse afdeling Confédération Paysanne was ASEED betrokken bij een actie voor het hoofdkantoor van Danone. Dit Franse voedingsconcern is bekend om zijn zuivel en bronwater, maar het is ook betrokken bij het privatisering van water en landroof in Indonesië. Voor het gebouw werd een rode lijn geschilderd. Een lange lijn van rode spandoeken beeldde de vele problemen uit die samenhangen met de industriële landbouw. Lees verder.

12 december: Woorden, rode lijen en een demo naar de Eiffeltoren
12 december (D12) zou de grote actiedag worden waarop de klimaatbeweging het laatste woord wilde hebben na afloop van de conferentie en wilde laten zien door te gaan met acties en campagnes: Een klimaatverdrag van Parijs is niet het einde, maar het begin van de strijd.
‘s Ochtends organiseerde het Friends of the Earth netwerk (van o.a. Milieudefensie) een wandeling waarbij deelnemers met behulp van doorgegeven GPS-coördinaten samen heel groot de woorden “Climate Justice Peace” vormden. Om 12 begon de rode-lijnactie. De rode lijnen symboliseerden de door maatschappelijke organisaties geëiste minimaal aanpassingen om iets te doen aan klimaatverandering en de ecologische en sociale gevolgen. Het moge duidelijk zijn dat politici en bedrijven deze rode lijnen op diverse gebieden overschrijden. Door de Avenue de la Grande Armée te blokkeren zou worden laten zien dat de strijd tegen vervuilers zou worden voortgezet. Omdat de actie was aangekondigd en er zelfs overleg was geweest met de autoriteiten hadden deze besloten deze drukke verkeersader zelf al af te sluiten en het protest te tolereren. Vanaf de rodelijn-actie liepen duizenden mensen in een spontane demonstratie naar de Eiffeltoren. Ondanks de intimiderende noodtoestand hebben zo’n 15 000 mensen op D12 aan de diverse acties meegedaan. Lees verder.

Climate Games
Op de website van de Climate Games kun je een overzicht vinden van de honderden acties die rond de klimaattop in Parijs en daarbuiten zijn uitgevoegd.

Vice Video over acties in Parijs en de beweegredenen van activisten.

Klimaatcampagnes in 2016

Begin 2016 zijn diverse landelijke en internationale bijeenkomsten gepland om verdere klimaatacties te bespreken. Op 16-17 januari is er een bijeenkomst van het Climate Justice Action netwerk in de Nieuwland in Amsterdam.
Een grote actie staat alvast gepland voor 13-16 mei in het Duitse Lausitz. Daar vindt die dagen het Ende Gelände kamp plaats en zullen, net als afgelopen jaar in het Rijnland is gedaan, de werkzaamheden in een gigantische bruinkoolmijn worden stilgelegd.

Ook ASEED zal een internationale strategiebijeenkomst voor klimaatactivisten organiseren. Op het moment bekijken we nog samen met andere actiegroepen wat hiervoor de beste datum is. Waarschijnlijk wordt het april.

reclaimtheseeds-flyer-475Reclaim the Seeds 2016

Begin 2016 zullen er twee Reclaim the Seeds-evenementen plaatsvinden! Aandacht voor de beschikbaarheid van zaden is nog steeds nodig. Het voorstel voor een nieuwe Europese zadenwetgeving in de ijskast gezet, maar ondertussen zijn er door het Europees Octrooibureau wel patenten afgegeven voor klassiek veredelde gewassen als broccoli, tomaat en paprika, terwijl het Europees Parlement in december nog een resolutie heeft aangenomen tegen dit soort patenten. (zie http://www.bionext.nl/consument-zakelijk/octrooi-resolutie-aangenomen-door-europese-parlement) Ook worden steeds meer gentechgewassen toegelaten in de EU. Het is dus belangrijk de druk op de ketel te houden, de agrarische biodiversiteit te ondersteunen en de macht van de grote zaad- en pesticidebedrijven te breken.

13 februari: Reclaim the Seeds in Wageningen
In 2016 komen er een zadenbeurs en bijbehorend workshopprogramma in Wageningen. Twaalf ‘seed-savers’ en organisaties met zaden hebben zich al aangemeld voor een kraam en we verwachten dat er meer zullen volgen. Hiernaast komen er diverse kramen met informatie over duurzame en sociale alternatieven voor in de landbouw.
Het evenement wordt parallel met de tweede Voedsel Anders Conferentie georganiseerd. Hierdoor is er een nog uitgebreider programma met workshops en discussies dan voorgaande jaren.
Updates zullen op de Reclaim the Seeds-website worden geplaatst:

27 februari: Reclaim the Seeds in Lier (België)
Een tweede Reclaim the Seeds evenement vindt in 2016 plaats België! Dit wordt voornamelijk georganiseerd door de Zadenwerkgroep van Velt, maar het concept is hetzelfde als de voorgaande edities in Nederland. Updates zullen worden gepubliceerd op reclaimtheseeds.nl en ze hebben ook een facebook-pagina voor meer informatie.

Het Monsanto Tribunaal

logo_Monsanto-TribunalVan 12 tot 16 oktober 2016 vindt in Den Haag een groots Monsanto Tribunaal plaats. De gifgigant wordt aangeklaagd voor ecocide, met getuigen vanuit de hele wereld. Het bedrijf kan zich verdedigen en na het horen van getuigen en pleidooien zal een internationaal gezelschap van rechters een uitspraak doen. Het is geen officieel rechtsorgaan, want tot nu toe is ecocide niet opgenomen in het internationaal recht, hoewel er vele aanknopingspunten zijn. ASEED is betrokken bij de organisatie en zal het komende jaar berichten over de voortgang en uiteraard de uitkomsten. Lees verder.

TTIP

TTIP en andere internationale vrijhandelsovereenkomsten zijn een probleem dat niet onder moet sneeuwen bij alle aandacht voor klimaatverandering. Soms zijn er echter ook directe links tussen beide onderwerpen. Handelsverdragen worden vaak genoemd als een gevaar voor serieus klimaatbeleid. Om TTIP te beschermen had sticker-mr-properde Europese Commissie juist verordonneerd dat handel tijdens de klimaattop in Parijs niet mocht worden genoemd. Een document van het klimaatsecretariaat van de Europese Commissie (DG Clima) aan de delegaties van de EU-landen was door Corporate Europe Observatory naar buiten gebracht. Het liet zien dat de EU het noemen van handel en aan handel gerelateerde onderwerpen in een verdragstekst tijdens COP21 wilde blokkeren. Deze positie is in tegenspraak met het voorstel van het Europees Parlement om klimaatbeleid uit te sluiten het zogenaamde Investeerder-Staat-Arbitragesysteem (ISDS), een voorzieningen die nog steeds in diverse vrijhandelsverdragen dreigt te komen

Ondertussen probeert Eurocommissaris Malström iedereen in de maling te nemen door het ISDS deel in het TTIP verdrag aan te passen zonder het werkelijk aan te passen.

ASEED heeft weer diverse stikkers tegen TTIP laten drukken. Ze waren erg populair tijdens de klimaattop in Parijs maar we hebben we nog genoeg over om in Nederland te verspreiden. Kom maar een keer langs bij ons kantoortje in Amsterdam om een stapeltje op te halen.

Oproep: EVS-ers voor 2016

Jaarlijks ontvangt ASEED 1 of 2 buitenlandse vrijwilligers in het kader van het European Volunteer Service programma. EVS-projecten bij ASEED duren 1 jaar. Een volgend project kan waarschijnlijk op 1 mei van start gaan. Wij zijn daarom weer op zoek naar jongeren die affiniteit hebben met het werk van ASEED, ervaring met activisme en geïnteresseerd zijn in landbouwcampagnes. Belangrijke voorwaarden om voor EVS in aanmerking te komen zijn dat je niet ouder bent dan 30 en vanuit een ander Europees land komt. Lees verder.

Eindejaarsdonatie voor ASEED?

wortel-72015 loopt op zijn eind. ASEED heeft een druk jaar achter de rug met veel vrijwilligers actief in de organisatie van zadenweekend, landbouw-klimaatactiekamp, anti-TTIP-acties en nog veel meer. De apotheose van het jaar was natuurlijk het grote protest in Parijs voor een serieuze aanpak van klimaatverandering i.p.v. greenwashbullshit en een slap verdrag. En dat alles was onder andere mogelijk door de giften van onze donateurs!

Zoals je in deze SEEDmail hebt kunnen lezen, staat er van alles op de rol voor het komende jaar. En ook daar zoeken we nog financiering voor. Een eindejaarsdonatie, een stukje van je dertiende maand, een kleine bijdrage, alles is welkom. De Reclaim the Seeds zadenruilbeurs zit nog verlegen om geld, en ook de Climate Fair en andere activiteiten om de uitvoering van de Parijs-klimaatdeal af te dwingen kunnen nog wel een financiële bijdrage gebruiken. Als laatste suggestie de website gentech.nl: deze heeft dringend een technische upgrade nodig en mogelijk zelfs een verhuizing naar een andere server. Ook daar kunnen we nog donaties voor gebruiken.

Kortom, schenk gul en snel want dan kun je het nog aftrekken bij je belastingaangifte over 2015 straks. Meer informatie hierover kun je vinden op https://aseed.net/doneer.