Home » GMOs » GMOs - News » The Pentecost-action of ‘Take the flour back’

The Pentecost-action of ‘Take the flour back’

Naast de actievoerders is er ook een handjevol voorstanders van gentech-onderzoek aanwezig. Zij delen de mening van wetenschappers die betrokken zijn bij onderzoek naar GGO’s en vragen zich af wat erop tegen is om een tarweras te ontwikkelen dat bladluizen weert. Journalisten en commentatoren zien in de berichtgeving van Britse media de hand van een berucht PR-bureau.

Als de organisatoren van het protest tegen de veldproef met gg-tarwe bij het Rothamsted Research Institute hoopten op wat publiciteit voorafgaand aan het evenement, zullen ze niet teleurgesteld zijn. De aandacht van de media reikte tot in het buitenland. In Nederland wijdde het NRC Handelsblad een aantal artikelen aan het onderzoek bij Rothamsted en het verzet daartegen. De aankondiging van de demonstranten om het proefveld te ‘ontsmetten’, als ze de kans kregen, gevolgd door het dreigement van een biologische boer om de genetisch gemodificeerde tarweplanten te toppen, leidde in de Britse media tot een golf van mediahysterie. ‘Mensen zullen de hongerdood sterven als gevolg van anti-GM fanatisme,’ schreeuwde een kop in de Daily Telegraph, terwijl een stuk in The Times de regering opriep om op te staan ​​tegen ‘anarchie en vandalisme’ en degenen wiens enige mandaat ‘haat tegen wetenschap’ is.

 

Picknicken met een overmacht aan politie

Op het veld van Rothamsted Park waar de activisten een picknick houden, blijkt dat het er allemaal niet zo hysterisch aan toe gaat. Er wordt geluisterd naar toespraken en muziek en er wordt gedebatteerd met een kleine groep voorstanders van GGO’s. Zij menen dat een boer door GGO’s te gebruiken een betere oogst heeft met minder gebruik van pesticiden. Ze zien onderzoek naar GGO’s als een noodzakelijke stap om ook over honderd jaar een wereldbevolking van 9 miljard mensen te kunnen blijven voeden. Veel betogers zijn verkleed als bakker, waaronder Jenny Jones, een prominent lid van de Groene Partij in het Verenigd koninkrijk en kandidaat voor het burgemeesterschap van Londen. Kate Bell, die namens de organisatie spreekt, zegt: “We willen onze verantwoordelijkheid dragen en de dreiging van GGO-besmetting verwijderen. Helaas is het niet mogelijk om dat vandaag effectief te doen. Maar we staan arm in arm met boeren en telers uit de hele wereld, die bereid zijn hun vrijheid te riskeren om het opleggen van genetisch gemodificeerde gewassen te stoppen.” De betogers vrezen dat de GM-tarwe zou kunnen kruisbestuiven met naburige gewassen en wilde planten. De Rothamsted wetenschappers verklaren echter dat het vrijwel onmogelijk is om dit te laten gebeuren. Met die formulering geven ze impliciet aan dat het in principe wèl eens kan gebeuren, aldus Take the Flour Back.

 

Citizens Concerned about GM, die een evenwichtig en transparant debat nastreven over GGO’s dat niet wordt gedomineerd door de belangen van multinationale ondernemingen, is ook aanwezig. Een vertegenwoordiger van deze Britse NGO spoort de menigte aan om de gewassen niet uit de grond te trekken en in plaats daarvan ‘een optocht te houden rond het proefveld’ aangezien de activisten in de openbare ruimte het morele gelijk aan hun kant hebben. Onder de demonstranten zijn verschillende delegaties uit het buitenland. Franciska Soler, een lid van de Franse groep de Faucheurs Volontaires d’OGM – Vrijwillige Maaiers van GGO’s – waarvan 18 leden deelnemen aan het protest, verklaart: “Wij vinden dat het Europese verzet tegen GGO’s erg belangrijk is. Wij zijn waarschijnlijk het enige continent dat GGO’s weigert en dat nog steeds verzet pleegt.” Soler zegt dat haar organisatie bijna 7000 leden heeft van alle leeftijden. Ze vindt dat het debat niet moet worden beperkt tot de wetenschap, maar wil dat er een partnerschap komt met het maatschappelijk middenveld, om te volgen wat de samenleving wil.

 

De overweldigende aanwezigheid van de politie overtuigde de activisten om geen serieuze poging te doen om het proefveld te betreden. Het onderzoeksinstituut werd omringd door politieagenten, waaronder bereden politie, en werd van boven gevolgd door politiehelikopters. De politie zegt in de loop van de middag twee mannen te hebben gearresteerd en ondervraagd op verdenking van huisvredebreuk in het verboden gebied. Na de picknick en het debat lopen de activisten gearmd en rustig naar het cordon van de politie, sommigen te paard, die hen de toegang tot de akker verhindert.

 

Cyberaanval haalt website onderzoeksinstituut neer

Enkele uren na de actie halen – volgens het dagblad The Guardian – cyberaanvallers de website van Rothamsted Research neer. De onderzoekers twitteren dat ze ‘slachtoffer zijn van een cyberaanval’ en melden: “Cyberpesten zal voorkomen dat wij het publiek kunnen informeren.” De website bleek offline voor bezoekers vanaf zondagavond 20:00 uur. The Guardian meldt dat de website maandagochtend weer online is. Een paar twitter-accounts die zich voordoen als van het hackerscollectief Anonymous hebben de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar The Guardian slaagt er niet in om daarvan bevestiging te krijgen. Niemand anders heeft echter de verantwoordelijkheid opgeëist.

 

Wetenschappers wekken ten onrechte de indruk dat de actievoerders een publiek debat afwijzen

Een dag na de actie verklaart directeur Maurice Moloney van Rothamsted Research in het tijdschrift Farmers Weekly dat hij bij de actie een openbaar debat met de actievoerders had verwelkomd, maar dat de demonstranten dat hebben afgewezen. Ook Sir Paul Nurse, de voorzitter van de Royal Society, liet op de vrijdag voor Pinksteren weten: “Wetenschappelijke ontdekkingen kunnen verwarrend zijn en hun toepassing voor maatschappelijk nut ingewikkeld om te implementeren. Dat is waarom we een ter zake kundig openbaar debat moeten hebben over deze kwesties, vrij van hype en angst. ” Dat zijn opmerkelijke uitspraken. In antwoord op de brief van Rothamsted Research van 27 april laat Take the Flour Back in haar brief van 2 mei weten dat ze de uitnodiging voor een openbaar debat op prijs stelt. Op hun homepage staat ook dat er twee dagen voor Pinksteren een radiodebat met Rothamsted Research heeft plaatsgevonden. En, zoals hierboven gemeld, was er ook tijdens een picknick een debat met voorstanders van GGO’s. Overigens maken de activisten in hun brief ook bekend dat het GM-veld vlakbij een al heel oud en belangrijk regulier proefveld ligt. Dat nu mogelijk wordt besmet.

 

Wetenschappers tevreden over rustige afloop

Hoogleraar Douglas Kell, hoofd van de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), het overheidsorgaan dat de studie financiert, zegt: “Nu het protest tegen Rothamsted rustig is afgelopen, hoop ik dat de door de BBSRC gefinancierde wetenschappers wordt hun project kunnen afronden, zonder de voortdurende dreiging dat hun werk zal worden vernietigd. Als wetenschappers beweren we niet dat we alle antwoorden hebben. Onze wetenschappelijke gemeenschap moet echter in staat gesteld worden om gereglementeerde en goedgekeurde proeven en experimenten uit te voeren zonder dat de dreiging van vandalisme boven hen hangt.”

 

Rothamsted Research benadrukt dat de studie, gefinancierd door de belastingbetaler, alleen voor onderzoek is en er geen steun is van een commerciële organisatie. Project wetenschapper Dr. Gia Aradottir bij Rothamsted Research zegt: “We zijn blij dat het protest in Rothamsted Park deze middag vreedzaam is verlopen en dat zowel voor- als tegenstanders de kans hebben gehad om hun stem te laten horen. “ Het hoofd wetenschappelijk onderzoek van de overheid John Beddington verklaart tegenover BBC Radio 4: “Niemand zal beweren dat GM de manier is voor het oplossen van het voedselzekerheid probleem, maar het is wel één van de tools die daadwerkelijk dat potentieel heeft. Het aantrekkelijke van GM is dat wanneer het geval zich voordoet het bepaalde problemen kan oplossen die niet op andere manieren zijn op te lossen.” Professor Beddington zegt dat meer onderzoek nodig is om de voordelen van gg-tarwe te verkennen. “Het moet in zeer zorgvuldig gecontroleerde omstandigheden gebeuren die voor zover mogelijk eventuele problemen tot een minimum beperken, en dat is precies wat er gebeurt”, voegt hij eraan toe.

 

Prominente voorstander van GGO’s vergelijkt activisten met nazi’s

Professor Maurice Moloney, directeur van Rothamsted Research dat de veldproef uitvoert, zei tegen The Observer dat hij vreesde dat we een nieuwe donkere tijd zouden kunnen ingaan, terwijl voorzitter Peter Kendall van de Britse Landbouwersbond (NFU) een toespraak tot parlementsleden in het Lagerhuis gebruikte om activisten tegen GGO’s te vergelijken met nazi’s: “Dit is misdadig en moet als zodanig behandeld worden. Het is erger dan dat. Het is het opzettelijk opleggen van onwetendheid, direct vergelijkbaar met Nazi boekverbranding in de jaren 1930.” Zoals een verslaggever voor Farmers Weekly opmerkt, is Kendall’s aanval geen nonchalante opmerking tijdens een verhitte redevoering, maar werd het vooraf zorgvuldig gepland – zozeer zelfs dat de NFU het op voorhand berichtte aan de pers. En als het hoofd van Rothamsted’s gg -tarweteam, professor John Pickett, in een Newsnight debat verschijnt, wordt hij geflankeerd door Tracey Brown, het mediagenieke hoofd van de lobbygroep Sense About Science die de regie voert van de PR-campagne tegen de organisatie van “Take the Flour Back”.

 

Sense About Science

Het is Sense About Science die een maand voor de actie bij het proefveld de aftrap organiseert voor de high profile campagne ‘Don’t Destroy Research’ met daarin een zeer emotionele oproep van de Rothamsted onderzoekers op YouTube gericht tegen de demonstranten in de hoop hen daarmee te overtuigen om van hun actie af te zien. Aan het filmpje is een online petitie gekoppeld tegen de demonstranten. Onder de titel ‘Beste actievoerders, verniel alsjeblieft onze tarwe niet’ meldt het NRC Handelsblad vier dagen voor de actie dat de wetenschap als het om propaganda gaat nog heel wat kan leren van het actiewezen. Het bericht refereert aan het YouTube-filmpje van de wetenschappers. Het lijkt inderdaad een sullig antwoord op een flitsend en overtuigend filmpje van de actievoerders. Maar daarmee is zeker niet gezegd dat de propaganda van de gentech-industrie niets voorstelt. De PR van Sense About Science moet niet worden onderschat.

 

De campagne van Sense About Science beweert dat zij het morele gelijk aan hun kant hebben. Het benadrukt dat de veldproef maatschappelijk betrokken wetenschap is, zonder enige commerciële connecties, en dat de gg-tarwe niet wordt gepatenteerd. De campagne heeft niet alleen een lange reeks kolommen gegenereerd in de mainstream media, maar kan ook rekenen op grote belangstelling binnen de netwerken van de sociale media, waaronder ondersteuning door beroemde mensen als Stephen Fry, die twitterde: “The latest assault on what remains of Castle Enlightenment: please support Sense About Science.”

 

Maar voordat men zich laat meeslepen door huiveringwekkende beelden van een belegerde Verlichte Burcht door bommen en scheermessen hanterende nazi’s of een hel die gebukt gaat onder een massale hongersnood, is het de moeite waard om een ​​blik te werpen achter de schermen van de campagne ‘Don’t Destroy Research’. De directeur van Sense About Science maakt deel uit van het beruchte LM (Living Marxism) netwerk die de loftrompet steken over technologieën, zoals genetische manipulatie en reproductief klonen en uiterst vijandig staan tegenover milieuactivisten die zij brandmerken als nazi’s. Deze voorheen marxistische organisatie transformeerde zichzelf tot de gestaalde kaders van het neo-liberalisme. Van Tracey Brown is bekend dat zij voor de oprichting van Sense About Science als adviseur optrad voor BAT Industries (British American Tobacco) om hen bij te staan in de rechtszaken die ziek geworden ex-rokers tegen het bedrijf aanspanden. Geen industrie heeft meer gedaan om te manipuleren, te stoppen, te ondermijnen, en wetenschappelijk onderzoek in diskrediet te brengen dan de grote tabaksindustrie. Het hoofd van Rothamsted’s gg -tarweteam heeft ook een dubieuze staat van dienst als ‘verdediger ‘ van wetenschappelijk onderzoek. John Pickett was een belangrijke speler in de campagne om de publicatie van het onderzoek van Árpád Pusztai over genetisch gemodificeerde aardappelen tegen te houden op basis van leugens en valse gronden.

 

Wel of geen commerciële belangen?

Ook de berichtgeving dat het onderzoek naar de gg-tarwe vrij is van patenten en commerciële belangen is moeilijk te rijmen met wat Pickett vertelt aan Farmers Weekly over de grote interesse van bedrijven, ‘die de ontwikkelingen nauwkeurig in de gaten houden’. En dat ‘het zou kunnen zijn dat we zeer goede intellectuele eigendomsrechten genereren voor de commerciële ontwikkeling in het belang van het Verenigd Koninkrijk en de Europese landbouw en het bedrijfsleven.’

 

Tijdens het debat in Newsnight beweerde Pickett dat het tarweonderzoek een publiek mandaat had vanwege de goedkeuring ervan door de publiek gefinancierde instantie voor de biologische wetenschappen, de BBSRC, die het proces heeft gesteund voor een bedrag van een miljoen pond. Maar de BBSRC heeft een lange geschiedenis van samenwerking met de industrie, met een directeur van de GM-gigant Syngenta die in hun raad zit, samen met een consultant voor Dow Agro Science.

 

En deze industrie heeft een verbond dat uitstekend wordt geïllustreerd door Rothamsted zelf, dat partnerschappen aangaat met bedrijven als Bayer, Syngenta en Dupont. Het GM-onderzoek van directeur Maurice Moloney ligt ten grondslag aan Monsanto’s GM-koolzaad. Hij is de uitvinder van meer dan 300 octrooien en voordat hij bij Rothamsted ging werken, lanceerde hij ook met succes zijn eigen GM-bedrijf in Canada, SemBioSys Genetics Inc, waarin Dow Agro Science investeerde. Dit werd bejubeld door de BBSRC toen zij Moloney benoemden en in een persbericht zijn ‘effectieve vertaling van onderzoek naar succesvolle business activiteit’ aanprezen.

 

En het zijn niet alleen de critici van GGO’s die hun bezorgdheid uiten over het onderzoek bij Rothamsted. Guy Smith, een voormalige GM-proeflandbouwer en lange tijd lid van de biotech-industrie lobbygroep CropGen, verklaarde onlangs dat de veldproef met gg-tarwe een enorme verspilling van publiek geld is: “Neem de laatste project van Rothamsted om te kijken naar gg insectresistente tarwe … de belangrijkste vraag die ik heb is waarom we een groot deel van ons eindige R&D-budget besteden aan een gewas dat niemand wil kopen? Zelfs in de VS is gg-tarwe vastgelopen als gevolg van weerstand van de consument. Kan iemand nog een voorbeeld bedenken van geld dat wordt besteed aan de ontwikkeling van een gewas dat geen vooruitzichten heeft op de markt? Wat biedt de toekomst? Onderzoek naar appels die smaken naar haring? … Het is alsof de R&D-commissie dronken werd voor de vergadering.”

 

Monsanto en China: voorlopig geen gg-tarwe

Wegens het wereldwijde verzet tegen ertegen door voedselbedrijven en consumenten besloot Monsanto al in 2004 af te zien van gg-tarwe. En onlangs schreven we nog op deze website dat China ook er ook van afzag. Weliswaar in beide gevallen ‘voorlopig’, maar de achtergrond was dat tarwe als basisvoedsel te belangrijk is om risico’s te nemen.

 

Overgenomen van gentech.nl

 

Bronnen:

Anti-GM Protesters kept from tearing up wheat crop by police, The Guardian, UK, 27.05.2012

http://www.guardian.co.uk/environment/2012/may/27/anti-gm-protesters-police-rothamsted

 

Police foil move to destroy modified wheat, The Financial Times, UK, 28.05.2012

http://www.ft.com/cms/s/e5993374-a80c-11e1-b8a9-00144feabdc0,Authorised=false.html?_i_location=http%3A%2F%2Fwww.ft.com%2Fcms%2Fs%2F0%2Fe5993374-a80c-11e1-b8a9-00144feabdc0.html&_i_referer =

 

Anti-GM Wheat protest thwarted by police, Farmers Weekly, UK, 28.05.2012

http://www.fwi.co.uk/Articles/28/05/2012/133135/Video-Anti-GM-wheat-protest-thwarted-by-police.htm

 

GM crop-trial website taken down by cyber-attack, The Guardian, UK, 28.05.2012

http://www.guardian.co.uk/environment/2012/may/28/gm-crop-trial-website-cyber-attack

 

Two men arrested during Rothamsted GM protest, The Herts Advertiser, UK, 28.05.2012

http://www.hertsad.co.uk/news/two_men_arrested_during_rothamsted_gm_protest_1_1390706

 

Beste actievoerders, verniel alsjeblieft onze tarwe niet, NRC Handelsblad, 23.05.2012

 

The inside story on the GM wheat trial debate, The Ecologist, 25.05.2012

http://www.theecologist.org/News/news_analysis/1392831/the_inside_story_on_the_gm_wheat_trial_debate.html

 

Monsanto withdraws GMO wheat from all but US FDA, 21 juni 2004

http://www.gene.ch/genet/2004/Jun/msg00080.html

 

Links waaraan wordt gerefereerd:

YouTube filmpjes:

GM Appeal

http://www.youtube.com/watch?v=I9scGtf5E3I

 

Take the Flour Back

http://www.youtube.com/watch?v=u5_5dF9Fw8k

 

Árpád Pusztai’s Homepage

http://www.freenetpages.co.uk/hp/a.pusztai/

 

Link naar eerdere berichtgeving:

China schort commercialiseren van gentechrijst en –tarwe op

http://www.gentech.nl/alle_berichten/mondiale_politiek/china_schort_commercialiseren_van_gentechrijst_en_tarwe_op