Page for diverse actions at the Global Day of Action against a Corporate UN on August 31







 


Amsterdam (The Netherlands)

Text of the UN-Masquerade folder

back - top - folder nederlands - folder english - action report - actieverslag - pictures/foto's

Amsterdam A31 folder, Nederlandse tekst:

UN Maskerade - het idee achter de actie

We houden vandaag een parade door de straten om de Verenigde Naties en de Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg te 'ontmaskeren'. We schenken aandacht aan een aantal grote problemen die de Wereldtop niet zal oplossen. Tijdens de tocht zullen we bedrijfslogo's bedekken en vervangen door alternatieve boodschappen. Logo's en reclameborden domineren ons straatbeeld en door dit te veranderen hopen we wat verborgen kanten van het bedrijfsleven te ontmaskeren . In vele landen en steden vinden acties plaats om te protesteren tegen de grote invloed van het bedrijfsleven op de VN en wereld.
Dit gebeurt omdat de VN er niet in slaagt om voor oplossingen te zorgen die zijn gebaseerd op menselijke en natuurlijk waarden, en faalt in het oplossen van armoede en uitbuiting veroorzaakt door multinationals. In plaats daarvan heeft de VN steeds meer invloed gegeven aan een aantal van de meest vervuilende en mensenrechten-schendende bedrijven. De VN is niet in staat de mistanden te stoppen en werkt, bewust of onbewust, mee aan het oppoetsen van bedrijfsimago's.

Productie en consumptie

De 10 jaar na de VN-top in Rio de Janeiro hebben duidelijk gemaakt dat we er niet op moeten vertrouwen dat regeringen de problemen op de wereld voor ons op gaan lossen. We zullen het zelf moeten doen - en als we hier niet een steentje aan bijdragen dan zij we onderdeel van het probleem. Door hout te kopen van een bedrijf dat regenwouden kapt, vernietigen we onze eigen toekomst. Als we een goede toekomst willen voor onze kleinkinderen dan moeten we onze manier van leven aanpassen. Bijvoorbeeld door minder te kopen, minder materialen te verspillen, minder energie te gebruiken en meer te recyclen. We kunnen locaal en biologisch voedsel kopen, fietsen in plaats van vliegen en autorijden.

Het is belangrijk de berichten en reclames in de media in twijfel te trekken: Maakt het kopen van meer spullen ons op de lange termijn werkelijk gelukkiger? We kunnen elkaar helpen, zowel in lokale gemeenschappen als in internationale gemeenschappen; onszelf beschermen tegen de macht van multinationals.

We leven in een door multinationals overheerste maatschappij omdat mensen er passief voor kiezen dit te steunen. Als we bewuster en betrokkener zouden leven, dan kunnen we dit systeem stap voor stap en geweldloos veranderen, simpelweg omdat het te onrendabel is als mensen het niet steunen. Als we willen, kunnen we de samenleving veranderen in eentje waar het milieu en sociale omstandigheden belangrijker zijn de wens grote winsten te maken.

Actie 1: aarde - landbouw en voedsel

Tijdens de UN-maskerade komen we langs Albert Heijn, eigendom van Ahold, een grote multinational. Grote supermarktketens hebben een direkt effect op hoe voedsel wordt geproduceerd en hoe boeren worden behandeld. Supermarkten, voedselfabrikanten en biotech-bedrijven houden grootschalige, niet-duurzame landbouw en genetische manipulatie in stand, terwijl boeren geen eerlijke produktprijs krijgen, met name in het Zuiden. Genetisch gemanipuleerde produkten hebben niet alleen gevolgen voor milieu en gezondheid, het is met name een schandalige manier voor multinationals zoals Monsanto, Bayer en Novartis om controle te krijgen over de totale voedselketen. Via steriel gemaakte zaden worden boeren in het Zuiden met dwang afhankelijk gemaakt van de bedrijven. De boeren verliezen op die manier hun traditionele zaadvariëteiten, hun diversiteit in voedsel-produktie, hun tradities en cultuur. Tegelijkertijd proberen de bedrijven ons ervan te overtuigen dat ze duurzame landbouw promoten. Door ons eten in grote supermarktketens te kopen, ondersteunen we indirekt de verwoesting van onze natuurlijke omgeving en de onderdrukking van boeren in het Zuiden.

website: www.corporatewatch.org

Actie 2: lucht - klimaatverandering

Door een spandoek op te hangen dat de waarschijnlijke toekomstige zeespiegel aangeeft willen we duidelijk maken dat klimaatverandering realiteit is. Hierover is wetenschappelijke overeenstemming - slechts een paar door oliemaatschappijen betaalde wetenschappers zijn het hier mee oneens. De VN zegt dat per direct een CO2-reductie van 60 tot 90% noodzakelijk is. Het zwakke VN-verdrag (Kyoto) heeft het echter slechts over 5% reductie en zelfs dat wordt niet gehaald.
De recente overstromingen in Centraal-Europa en China kunnen we in de toekomst ook vaker in Amsterdam verwachten, maar dit is waarschijnlijk niet eens het grootste probleem. Extreem weer en zware regenval zal nog meer (indirecte) effecten hebben op ons leven hier. In het Noorden hebben we tenminste nog geld om klimaat-schade te herstellen. Mensen van kleine eilanden in de Stille Oceaan verliezen op dit moment hun huizen an het stijgende zeewater. Overal in het Zuiden lijden mensen onder de toenemende overstromingen en aanhoudende droogtes, aangezien het Noorden te beroerd is om haar rij-, vlieg-, produktie en consumptie-patronen te verminderen. Dat gaat dus over Jou en Mij! Maar ja, het klimaat staat amper op de agenda in Johannesburg.

website: www.climate.indymedia.org

Actie 3: water - privatisering

Tijdens de parade zijn er mensen die water verkopen terwijl ze zwemmen in het geld. Dit lijkt misschien grappig, maar het is een trieste waarheid. Basisbehoeften zoals water en energie worden geprivatiseerd. Grote bedrijven zoals Bechtel en Suez Lyonnaise verwerven het recht om in vele landen water te verkopen.Mensen worden gedwongen om hogere prijzen te betalen dan ze zich kunnen permitteren en gebruiken daarom vaak vuil water dat ziektes verspreidt. Zuid -Afrika en Bolivia zijn duidelijke voorbeelden van deze privatiseringsellende. In beide landen heeft de bevolking zich georganiseerd tegen privatisering, maar in beide gevallen hebben deze protesten geleid tot onderdrukking, arrestaties, gewonden en zelfs doden.
De ontwikkelingen in westerse landen zijn vergelijkbaar, maar onze welvaart maakt de gevolgen minder schrijnend.

website: www.canadians.org

Actie 4: vuur - mensenrechten en arbeidsstrijd

Vandaag promoten we het labellen van kleding. Niet met beroemde logo's en wasinstructies, maar met de waarheid over hoe ze zijn geproduceerd. Op het label moet informatie staan over de lange werktijden, te lage lonen, onveilige en ongezonde arbeids-omstandigheden en soms de kinderarbeid die nog steeds bestaat binnen de kledingindustrie. Verder is het lidmaatschap van een vakbond vaak verboden. Deze omstandigheden stellen bijna alle kledingbedrijven in staat grote winsten te maken. Organisaties roepen de kledingindustrie op zich aan regels te binden, maar door groenwassen en lobbyen heeft de industrie dit tot nu toe weten te voorkomen.
Stel je voor dat jij het bent die 16 uur per dag in een fabriek moet werken en niet eens genoeg verdient om van te leven...

website Schone Kleren Kampagne: www.cleanclothes.org

De Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling

In Johannesburg in Zuid-Afrika vindt van 26 augustus tot en met 4 september de VN Wereldtop over Duurzame Ontwikkeling plaats, ook wel Rio+10 genoemd omdat het de opvolger is van de Wereldtop in 1992 in Rio de Janeiro. Op dat moment hielden veel mensen zich bezig met het milieu en de armoede en met de mogelijke oplossingen. De top leverde een aantal verdragen op, zoals die over klimaatverandering en biodiversiteit, maar er gebeurde weinig om de plannen ook in daden om te zetten. Er was veel optimisme, maar dit is de afgelopen 10 jaar steeds verder weggeëbd. De milieuverdragen hebben de problemen niet op kunnen lossen en het bedrijfsleven kan een steeds grotere stempel op de discussie drukken. De VN lijkt niet in staat een tegenwicht te bieden voor hebzucht en uitbuiting en is gevallen voor de verleidingen van de multinationals. Op de Wereldtop van 2002 zal wel veel worden gepraat, maar er zal niets wezenlijks veranderen en het zal geen bruikbare overeenkomst opleveren. Ondertussen wordt het publiek voorgehouden dat er aan oplossingen wordt gewerkt. De VS speelt haar traditionele rol en zorgt er voor dat elk verdrag zover wordt afgezwakt dat het zinloos is. Als duidelijke signaal naar de top en de rest van de wereld heeft Bush al besloten niet te komen.

Het bedrijfsleven en haar lobbygroepen

Waarschijnlijk is het niet nodig uitgebreid stil te staan bij het feit dat onverantwoord gedrag van bedrijven de oorzaak is van veel problemen op de wereld. Hulpbronnen en winsten gaan van het Zuiden naar het Noorden, ongeacht de sociale en milieukosten. Na eeuwen van kolonialisme worden de bevolking en natuurlijke hulpbronnen in het Zuiden nu door Westerse multinationals geëxploiteerd. Om hun aktiviteiten voort te kunnen blijven zetten, moeten bedrijven voorkomen dat er reguleringen op het gebied van milieu en arbeidsvoorwaarden komen. Daarom zijn er door het bedrijfsleven dure lobbygroepen in het leven geroepen om de nationale en internationale regelgeving te beïnvloeden. De ICC (International Chamber of Commerce) is een gigantische lobbygroep die er in slaagt vele milieuverdragen af te zwakken. Omdat het publiek echter steeds meer argwaan krijgt ten aanzien van het bedrijfsleven, zijn er later meer subtiele lobbygroepen in het leven geroepen. Voor de Wereldtop is door de ICC de BASD (Business Action for Sustainable Development) opgericht. De eerste doelstellingen van de BASD is het ophouden van de schijn dat het bedrijfsleven betrouwbaar en verantwoordelijk is. Ten tweede moet dit project ervoor zorgen dat de resultaten van de top goed zijn voor de winst en het imago van het bedrijfsleven in plaats van voordelig voor mens en milieu.

Groenwassen

Groenwassen, of "greenwashing" in het Engels, betekent het verspreiden van 'on-informatie' door een organisatie om een milieuvriendelijk en sociaal imago te tonen. Dit imago is nodig om marktaandeel te behouden, om klanten gerust te stellen en om bindende regelgeving van overheden of de VN te voorkomen. De slechtste bedrijven beheersen vaak de meest verfijnde groenwas-technieken. Shell geeft miljoenen uit om zijn betrouwbaarheid op milieugebied te promoten, en dat voor een van 's werelds grootste oliemaatschappijen, betrokken bij de verwoesting van kwetsbare gebieden en gemeenschappen. Als je mooie reclames ziet met rustieke meertjes en bossen, lachende lokale bewoners, vergeet nooit dat dit een dure poging is om jouw vertrouwen in het bedrijf op te vergroten. Als je leest over een kledingbedrijf dat is betrokken bij mensenrechtenprogramma's, realiseer dan hoeveel geld in de pr-campagne is gestopt en dat dit geld niet wordt gebruikt om fabrieksarbeiders een beter salaris te betalen.

Andere voorbeelden van groenwassen: het presenteren van een nieuwe auto in een groen veld met bloemen, het vergelijken van vliegtuigen met zwanen, het installeren van zonnepanelen op benzinestations terwijl het boren naar olie in regenwouden en andere natuurgebieden gewoon doorgaat.

De situatie in Zuid-Afrika

Het is ironisch dat de Zuidafrikaanse regering miljoenen uitgeeft aan een top die bedoeld is om wereldproblemen aan te pakken, terwijl er net buiten het conferentiecentrum gigantische sociale en milieuproblemen zijn. Tijdens de apartheid werden veel leiders van het ANC (waar Nelson Mandela de leider van was) het hof gemaakt door de internationale financiële instituten IMF en Wereldbank. Dit heeft er voor gezorgd dat toen het ANC later aan de macht kwamen, ze zonder morren veel privatiseringsplannen hebben doorgevoerd, waarbij nutsvoorzieningen dikwijls aan buitenlandse bedrijven werden verkocht. De armen konden de schandalig gestegen water- en elektriciteitsprijzen niet meer betalen. In Europa zou dit nooit worden geaccepteerd. Hierdoor ontstonden er grote cholera-epdiemieën en ging de levensstandaard omlaag. Veel mensen waren echter niet van plan dit te accepteren. Zij vormden anti-privatiseringsgroepen en sloten elektriciteit en drinkwater weer aan bij mensen die het nodig hebben. Dit leidde tot politierepressie tegen hen die simpelweg opkwamen voor hun basisbehoeften. De anti-privatiserings-aktivisten houden massale demonstraties en akties tijdens de Wereldtop om te laten zien dat de bedrijfsmatige oplossing niet werkt in hun land en de meeste andere ontwikkelingslanden. Wat er ook gebeurt, de mensen buiten de conferentie die de gevolgen ondervinden van de hebzucht van de multinationals, vormen een groot contrast met de gladde presentaties binnen.

website: www.globalindaba.org.za

Wil je meer informatie over de actie en achtergrondinformatie over de onderwerpen? Bezoek www.aseed.net of bel 020-6682236

Painted by Londonna, click on the picture to get a bigger one

back - top - folder nederlands - folder english - action report - actieverslag - pictures/foto's

Amsterdam A31 folder, English text:

UN-Masquerade parade - The ideas behind the action

We are taking to the streets today in a parade to UN-Mask the United Nations and the Johannesburg World Summit on Sustainable Development. We will draw attention to some of the major problems which the Summit will not solve. Along the parade, we will be covering up corporate logos and replacing them with some alternative messages. Corporate logos dominate our cities and by changing them, we hope to unmask some hidden aspects of their image. Across the world, there will be actions in many cities and countries to protest the corporate takeover of the UN and our planet. There will also be huge local protests in Johannesburg itself.

This is happening because the UN is failing to provide solutions based on human and natural values, and failing to challenge poverty and exploitation caused by multinational corporations. Instead, for the past few years, the UN has gone down the path of giving influence and support to some of the most socially and ecologically destructive companies on the planet. The UN is at best unable to stop the destruction, and at worst collaborating with these forces, helping to improve their image. We want to make you aware of this so you realise that it is up to us - the people - to change things ourselves.

Production and consumption

The past 10 years since the UN Earth Summit in Rio de Janeiro have made it clear that we should not rely on governments, the UN or especially multinational companies to solve the planet's problems for us. We have to do it ourselves - and if we don't then we are part of the problem. For example, we are destroying our own future when we buy from a company which cuts down rainforest.

If we want our grandchildren to have a decent future, we have to change our lifestyles. Like buying less products, wasting less materials using less energy, recycling more. We could cut our car use by cycling more and by trying to do things as locally as possible. We can buy or grow our own local organic food. Importantly, we have to question what we hear in mass media and especially in corporate advertisements: does buying more really make us happier in the long term?
Vitally, we can support each other - both in our local communities and in international communities: protecting ourselves from the corporate takeover.

We live in such a corporate dominated society because people passively choose to support it. If people lived more lightly and thoughtfully, we could bypass this system - it would change organically and non-violently for the simple reason that it would be too inconvenient and inefficient to maintain when people do not support or use it. We can move bravely to a world where beauty is more prominent than ugliness; and where the social and the environmental are held more important than the desire for big profits.

Action 1: earth - food and farmers

Along the parade we come past Albert Heijn, a supermarket owned by a huge Dutch corporation. Large supermarkets have a direct effect on how food is produced and how farmers are treated. Supermarkets, food companies, and biotechnology corporations support large scale unsustainable agriculture and genetic engineering while not giving farmers a fair price, especially in the South. Genetically modified food not only has effects on human health, it is the concern that the entire human food chain will be controlled by multinational companies such as Monsanto, Bayer or Novartis. Their agricultural systems are bad for the environment and destructive for Southern farmers who become impoverished by and dependent upon genetically modified patented seeds. They are losing their traditional seed varieties, their diversity in food produce, their traditions and culture due to the interference of food and biotech corporations. At the same time these corporations are claiming that they are promoting sustainable agriculture even though their actions disempower farmers, promote chemical agriculture and destroy biodiversity. By buying foods from large supermarkets we implicitly support the destruction of our environment and impoverishment of farmers in the South.

website: www.corporatewatch.org

Action 2: air - climate change

By hanging a banner with possible future sea levels we want to point out climate change is reality - this is a scientific consensus and only a few dubious 'scientists' and lobby groups funded by oil companies will disagree. The UN says we need to achieve 60 - 90 % cuts on CO2 emissions now. The weak UN climate treaty (Kyoto) gives a 5% cut, but because of the influence of business, even this will not be achieved. The corporate-led solutions, such as CO2 emissions trading and planting (genetically modified) trees will not solve climate change and will in fact enhance corporate profits. The flooding in Central Europe and China is something we can expect more often, but for people in Amsterdam, this is probably not the biggest problem. Extreme weather and heavier rains will have more effects on our lives here. But at least in Northern countries have the money to pay for damage and repairs. People in the Pacific are losing their homes now, due to rising sea levels. All over the South, people will suffer from floods and long dry periods, causing more harm and misery, just because of the North's unwillingness to decrease its driving, flying, producing and consuming - that means YOU and ME. But the climate will hardly be on the agenda in 'Johannesburg'.

website: www.climate.indymedia.org

Action 3: water - privatisation

During the parade people are selling water while swimming in money. This may seem funny but it is the sad truth. Basic needs like water and energy are being privatised. Big corporations like Bechtel and Suez Lyonnaise get the rights to sell water in many poor countries.

People are forced to pay higher prices which they can't afford and often use water which is dirty and has diseases in it. South Africa and Bolivia are clear examples of the privatisation of water resources. In both countries poor local people organised themselves to oppose it, but their protests resulted in repression, imprisonment, injuries and even death.
The developments in western countries are comparable but our genral affluence makes this less dramatic.

website: www.canadians.org

Action 4: fire - human rights

We are promoting the labelling of garments today. Not with some famous logos and washing instructions, but with the truth about how they have been produced. The labelling should include the long working hours, inadequate wages, unsafe and unhealthy working conditions and sometimes child labour that exist within the garments industry. Moreover unionising is often not allowed. These conditions enable nearly all the clothing and shoe companies to make huge profits. Organisations have been calling for the regulation of such companies yet, through greenwashing and lobbying, they have managed to avoid any restrictions or bans on their operations. Imagine it was you having to work 16 hours a day in a factory for less than enough to live on.

website Clean Clothes Campaign: www.cleanclothes.org

World Summit on Sustainable Development

The World Summit on Sustainable Development is taking place in Johannesburg this August. Also known as Rio+10 because it follows the Rio de Janeiro Earth Summit in 1992. At this time, there were many concerns about the environment and poverty and what we should do about the problems facing our planet. A few agreements came out of it notably, agreements on Climate Change and Biodiversity, but there was little action to implement them. There was much optimism at the time but, in the intervening ten years, things have become worse. The challenges in protecting our environment have grown; the environmental agreements have failed to change things; and multinational companies have gained even more influence over the discussions.

The UN, far from being a counterbalance to corporate greed and exploitation of developing countries, appears to have been seduced by unaccountable and undemocratic multinational companies. The 2002 World Summit will produce no meaningful agreements. It will be a talking shop where business will make sure that nothing changes, whilst trying to make people think it is working towards a solution. The USA will play its traditional role and ensure that, as last time, any agreements are watered down so as to be meaningless.

In a clear signal of the US's attitude towards the Summit and the rest of the Planet, George Bush will not even attend.

Corporations and lobby groups

It should not need to be emphasised that irresponsible corporate behaviour is the cause of many of the world's problems. Resources and profits are stripped from the South to the North regardless of the human, social and environmental costs. Having already experienced centuries of Western colonialism, the South continues to have its human and natural resources exploited by multinational companies. However, to continue their activities companies need to avoid social and environmental regulations. Therefore, well-funded lobby groups are formed to influence national and international laws.

The ICC (International Chamber of Commerce) is a huge business lobby group which manages to weaken many environmental agreements. But as the public becomes suspicious of corporations, more subtle lobby groups are formed. For the World Summit, an organisation called the BASD (Business Action for Sustainable Development) has been created. It is run by the same corporate interests as in the ICC and the purposes of BASD are to give the impression that businesses are responsible and to make sure that the Summit outcomes benefit corporate profits and image, rather than benefiting people and planet.

When business delegations appear in the same forums as delegations from Youth, Science, Farmers, Indigenous Peoples, Women, Local Councils, Civic Organisations and Trade/Labour Unions, it is often Business disagreeing with everybody else. Although this is simplifying it, Business gets its way because of its economic and political power over society.

Greenwashing

Greenwashing means companies spreading disinformation to present an environmentally and socially responsible image. This image is needed to preserve their markets, reassure consumers, and to prevent binding regulations by the UN or governments. Often the worst companies have the most sophisticated greenwashing techniques. Shell, one of the world's largest (and therefore most destructive) oil companies, spends millions advertising its environmentalist image.
When you see beautiful adverts of pristine lakes and forests, and smiling native peoples, never forget that this is an (expensive) attempt to trick you into supporting that company. When you hear of a clothing company involved in a human rights project, consider how much money was spent in advertising that project and that this money came from not paying the factory workers a fairer wage.

Other greenwash examples are: presenting a new car in a green field with flowers; linking an airplane with a swan; installing solar panels on the roof of petrol stations whilst continuing to drill for oil in rainforests and other natural areas; a fast food company which advertises aggressively to children teaming up with the UN to promote children's welfare; a business lobby group promoting a smallscale initiative for indigenous farmers whilst lobbying for policies which would displace many indigenous people.

The Situation in South Africa

It is ironic that the South African government is spending millions on a Summit tackling the world's problems when, just outside the summit gates, there are huge social and environmental problems.

During apartheid, many of the ANC (African National Congress whose leader was Nelson Mandela) leaders were wooed by the international financial institutions IMF and World Bank so that, when they came into power, they readily implemented many privatisation schemes, often selling many public utilities to foreign corporations (many of these companies are the same ones trying to persuade the public that they are environmentally and socially responsible). This left poorer people unable to afford the excessively increased charges of the privatised electricity and water companies. Something which would never have been accepted in Europe. As a result of this, there were big cholera outbreaks and declines in the standard of living.

However, many of the people were not prepared to put up with this. They formed anti-privatisation forums and reconnected electricity and clean water to those who needed it. This then resulted in police repression of those who were simply standing up for their basic needs. The anti-privatisation protesters are organising huge demonstrations and actions for the Summit to show that corporate solutions don't work in their countries and in most other developing countries. Whatever happens, the people outside the Summit affected by corporate greed will stand in stark contrast to the slick presentations inside.

website: www.globalindaba.org.za

back - top - folder nederlands - folder english - action report - actieverslag - pictures/foto's