Home » Food Sovereignty » Food Sovereignty - Background » Waldland, a cooperative to think about

Waldland, a cooperative to think about

Een voorname taak van de coöperatie is om een goede prijs te regelen voor de producten van deze boeren. De coöperatie heeft een aantal specialistische, en daarom dure machines die de aangesloten boeren kunnen gebruiken. Ook worden ruwe producten behandeld om ze zo beter verhandelbaar te maken en soms zelf verwerkt in een mooie verpakking gestopt.

Op het moment van de excursie waren ze druk bezig. Er werd geoogst, gedroogd en kaf werd van het koren gescheiden. Het was dan ook een bedrijvige en stoffige boel. Dit werk is zeker een goede ondersteuning voor boeren en leveranciers en afnemers in deze regio.  Op het moment zijn zo’n 700 boeren uit de regio zijn bij deze coöperatie aangesloten.

Maar Waldland is ook bezig met een aantal dingen die niet direct passen bij de strijd voedselsoevereiniteit. Zo is hun specialiteit de productie en verwerking van maanzaad, een regionale specialiteit. Op het moment verbouwen 300 boeren maanzaad. Dit is echter vooral bedoeld voor de export. Er gaat bijvoorbeeld veel naar Zweden en de Verenigde Staten. Een ander voorbeeld dat tijdens de rondleiding werd genoemd was de productie van medicinale kruiden. Dit ging dan weer voor een groot deel naar Azië. Ook zetten ze flink in op de pr

Daarnaast zijn ze wel wat slordig met de presentatie in hun winkel. Een deel is biologisch, maar een deel ook niet. Maar dan verwacht je dat alles in elk geval regionaal is, maar dat is ook niet zo. Er worden ook producten uit Duitsland of China verkocht “om te laten zien dat het mogelijk zou moeten zijn om deze producten regionaal te produceren”. Dan begeef je je toch wel op glas ijs.

Toch was het een interessante plek om te bezoeken. Het gaat in elk geval om een model dat aan kan sluiten bij mainstream boeren waarmee je dan gezamenlijk zou kunnen gaan streven naar een steeds milieuvriendelijkere productie en een steeds meer op de regio gerichte distributie.

Link naar Waldland: http://www.waldland.at