Home » GMOs » GMOs - News » Walmart and Corn Rootworm choose for Monsanto’s gm-corn

Walmart and Corn Rootworm choose for Monsanto’s gm-corn

 

De maïs waar het om gaat is zo aangepast dat het de proteïne Bt aanmaakt. Dit is een gifstof die schadelijke insecten op afstand zou moeten houden. Er bestaat nog steeds onduidelijkheid over mogelijke allergische reacties veroorzaakt door deze gg-maïs. En in tegenstelling tot de EU hoeft in de VS niet op een etiket te worden vermeld of er bij de ingrediënten gentechgewassen zitten. Ook Walmart zal dit niet op zijn maïs vermelden. De NGO Food & Water Watch heeft 463 duizend handtekeningen ingezameld tegen het plan om deze gentech-maïs te verkopen, maar Walmart wil niet luisteren. Nu zou je als kritische consument überhaupt geen inkopen moeten doen bij ‘s wereld grootste supermarkt, maar het blijft slecht nieuws.

Volgens de Chicago Tribune is er trouwens al een decennium gg-maïs van Monsanto’s concurrent Syngenta op de markt zonder dat consumenten dit konden zien, maar dat is weer een ander verhaal.

 

De voornaamste reden voor de ontwikkeling van Bt-maïs was de schade die wordt aangericht door de maïsstengelboorder (of korter: maïsboorder). Dit is een larve die zich tegoed doet aan de stengel van de maïsplant. Al een paar jaar blijkt dat steeds meer maïsboorders resistent zijn geworden voor Bt en dus ook huishouden in velden met gentech-maïs.

 

Het tijdschrift Mother Jones meldt: “Deze zomer zijn de resistente stengelboorders terug gekomen als een nieuwe episode van een superheldenfilm. Op 30 juli rapporteerden onderzoekers van de Universiteit van Minnesota dat ze een grote uitbreiding hebben waargenomen van het verspreidingsgebied van de maïsboorder in het zuiden van Minnesota, het gebied waar vooral maïs van Monsanto wordt geteeld.” In eerste instantie lijkt de schade mee te vallen omdat de aangetaste stengels vanwege het ontbreken van regen en wind netjes overeind blijven staan, maar nadat de maïs is aangegeten blijkt hij extra gevoelig voor droogte. “Het beheersen van de maisboorder zou eenvoudiger worden, maar in plaats daarvan is het nu juist veel moeilijker een heel veel duurder dan voorheen”, aldus Bruce Potter, een van de wetenschappers.

“Samenvattend, maïsboorders genoten van een ‘all-you-can-eat’ buffet, precies op maïs die Monsanto had ontwikkeld om hen te doden.” concludeert Mother Jones.

 

Monsanto’s advocaten zijn in staat veel boeren en kleine bedrijven te intimideren, maar het valt te betwijfelen of ze in staat zijn indruk te maken op deze dekselse insecten.

 

En oja, we hoeven ons geen zorgen te maken; er bestaan ook gewoon alternatieven voor die genetisch manipuleerde maïs en de monocultuurvelden waarin ze worden geteeld. Een diverse, meer kleinschalige landbouw is veel beter bestand tegen plagen en kan dezelfde opbrengsten geven. Alleen meestal met minder olieslurpende machines en wat meer mensen.

 

Bronnen:

Walmart to Sell Monsanto’s Unlabeled GE Sweet Corn

http://foodwhistleblower.org/blog/23-2012/439-walmart-to-sell-monsantos-unlabeled-ge-sweet-corn

 

Superinsects Are Thriving in This Summer’s Drought

http://www.motherjones.com/tom-philpott/2012/08/monsanto-superweeds-and-superinsects-compounding-drought-damage-corn-country