Home » Seeds » Seeds - Activities » De zaden zijn binnen, laat de zomer maar beginnen

De zaden zijn binnen, laat de zomer maar beginnen

In februari en maart 2018 waren er onder de noemer Reclaim the Seeds maar liefst drie zadenbeurzen. En daarnaast nog een van het Noordelijk Zadennetwerk die er eigenlijk ook bij hoort. Het was een hoop werk om alles te organiseren maar we zijn tevreden met het resultaat. Het aantal mensen in Nederland en Vlaanderen dat serieus bezig is met het verbouwen van groente en met het zelf bewaren en uitwisselen van zaden lijkt nog steeds toe te nemen.

Er groeien bijzondere zaden in Rotterdam

Als eerste was Rotterdam aan de beurt. Op zaterdag 24 februari vond Reclaim the Seeds plaats in een zonnig, warm en inspirerend BlueCity in Rotterdam. Het werd hier samen georganiseerd met het stadslandbouwfestival ERGroeit. Dat deze twee evenementen goed op elkaar aansluiten bleek wel: het werd een gezellig dag en zowel de zadenbeurs als de vele workshops over stadstuinieren werden zeer goed bezocht. Waarschijnlijk heeft deze dag de beweging balkon-, moes- en buurttuiniers in de regio Rijnmond een extra impuls gegeven.

[lees verder in het een uitgebreider verslag van Reclaim the Seeds & ERGroeit in Rotterdam en bekijk nog wat fotos op ASEEDs website.]

De fruittuin vol zaden

Op 3 en 4 maart was Reclaim the Seeds bij de Fruittuin van West in Amsterdam. Deze zelfoogst-boomgaard is een mooie locatie. De markt op zaterdag vond plaats om een mooie, met een zeil overdekte binnenplaats. Helaas was het berekoud en kon die dag in Amsterdam op de grachten worden geschaatst. Hierdoor was het minder druk dan het had kunnen zijn. De workshops waren goed bezocht, maar de deelnemers brachten minder tijd door op de markt. Toch waren er die dag wel een paar honderd bezoekers.

Op de zondag waren er interessante excursies naar tuinprojecten in de omgeving. In het gebied liggen een bijentuin, een beginnend voedselbos, en kleinschalige tuinbouwprojecten. De dag werd afgesloten met een strijdbare protestfietstocht naar de Boterbloem, een biologisch akkerbouwbedrijf dat dreigt te worden opgeslokt door nog een een bedrijventerrein.
Alles bij elkaar was het een Reclaim the Seeds in Amsterdam geslaagd.

Van Zuid tot Noord samen tegen Baysanto

Weer een week later, op 10 maart vond in Leuven een Reclaim the Seeds plaats als onderdeel van de eerste Velt-markt. Het aanbod zaden om te ruilen was hier enorm en ook het workshopprogramma mocht er zijn. Er waren ruim 1000 deelnemers en aan het eind van de dag was iedereen, met de nieuwe zaden, plantjes, pootgoed en kennis, klaar voor een nieuw tuinseizoen. [Op de website van Velt kun je een uitgebreider verslag vinden, inclusief de sheets van een aantal lezingen.]

Ook op 10 maart vond 375 kilometer naar het noorden in Groningen de jaarlijkse zadenbeurs van het Noordelijk Zadennetwerk plaats. Sinds Reclaim the Seeds in 2014 in het Groningse Haren plaatsvond wordt hetzelfde concept hier jaarlijks herhaald: een workshopprogramma over praktische en politieke landbouwonderwerpen bij een beurs met bijzondere, vaak regionale zaden, knollen en stekjes. De organisatie deze beurs in Groningen heeft groot gelijk als ze schrijft dat het “bevorderen en behoud van diversiteit actueel is in deze tijd waarin het zaadgoed inmiddels voor meer dan 50% in handen is van grote multinationals”.

Terwijl chemieconcern Bayer Monsanto overneemt, het steeds makkelijker lijkt te worden patenten op gewassen te krijgen en er diverse nieuwe soorten gentech worden toegepast, gaat Reclaim the Seeds door met het promoten van de biodiversiteit, de duurzame landbouw, innovatie van onderop en samenwerking tussen tuinder en consument. Samen maken we een vuist tegen de industriële landbouw en de agribusiness!