In de tot nu toe grootste burgelijk ongehoorzame actie tegen de fossiele industrie in Europa zijn vanmorgen naar schatting tussen de 5.000 a 6.000 mensen vertrokken naar blokkadeacties tegen de bruinkoolmijnbouw in het Duitse Rijnland, vlak over de Nederlands-Duitse grens bij Heerlen.
De Ende Gelände coalitie richt zich met massale blokkades en bezettingen tegen RWE die met bruinkoolmijnbouw het oeroude Hambachbos, lokale dorpen en het mondiale klimaat bedreigt. Met de actie wordt een noodkreet aan de samenleving geluid om massaal in opstand te komen tegen de fossiele brandstoffen industrie om de urgente dreiging van klimaatchaos te voorkomen.
De eerste actievoerders hebben vanmorgen vroeg het actiekamp verlaten en de kolenmijnen Inden en Hambach al bereikt. Rond twee uur ‘s middags is het kolenspoor bezet door honderden personen (drone video). Er is veel politie op de been, die met gebruik van o.a. gepantserde voertuigen, waterkanonnen, honden en pepperspray probeert de groepen klimaatbeschermers tegen te houden.
Deelname vanuit Nederland en Europa:
Rond de 140 mensen uit Nederland zijn onderdeel van de actie. De groepen ASEED, Code Rood, Fossil Free AUC, GroenFront!/Wij Stoppen Steenkool en Fossil Free Wageningen hebben samen twee bussen uit Nederland georganiseerd, die vanuit Amsterdam via Utrecht en Nijmegen zijn vertrokken. Ook wordt de actie ondersteund door de Nederlands-Duitse mobiele keuken Le Sabot. In totaal zijn 22 bussen uit heel Europa naar de actie gekomen. Ook is er een speciale trein (‘Sonderzug‘) met capaciteit van 1.000 mensen naar het Rijnland gereden vanaf Praag, met tussenstops in Berlijn en andere Duitse steden.
Updates op Facebook en Twitter:
- Updates op Facebook: Code Rood
- Updates op Twitter: #EndeGelaende, #Hambibleibt, Code Rood, Wij Stoppen Steenkool, @Ende__Gelaende
Repressie:
De afgelopen dagen hebben actievoerders met meerdere vormen repressie te maken gekregen. De trein, de ‘Sonderzug’ is verschillende keren gestopt door de politie om legitimatie van de mensen te controleren. Bij aankomst op station Düren werden de 1.000 mensen uit de ‘Sonderzug’ zes uur lang omringd door te politie en gevorderd om hun ID-bewijs te laten zien en vingerafdrukken te laten afnemen. Bussen vanuit Nederland en België zijn gestopt door de politie voor ID-controle en controle met snuffelhonden. Op woensdagavond werd het actiekamp dat door Ende Gelände in het spookdorp Manheim was opgezet ontruimd door de politie. Tientallen mensen die weigerden te vertrekken werden hierbij gearresteerd. Ook werden meerdere huizen in het dorp Manheim die eerder in de week waren bezet ontruimd door de politie.
Na 21 uur nog steeds 1.500 mensen in bezetting bruinkool-spoorbaan Hambach
Na een lange en koude nacht blokkeren nog steeds meer dan duizend mensen van de Ende Gelände coalitie het kolenspoor van energiegigant RWE, vlak over de Nederlandse grens bij Heerlen. Het spoor wordt gebruikt om bruinkool te transporteren vanaf de Hambach bruinkoolmijn, met een oppervlak van 80 vierkante kilometer de grootste kolenmijn van Europa. Rond 140 mensen uit Nederland nemen ook deel aan de actie.
De bezetting van het kolenspoor werd gister opgezet nadat naar schatting 6.000 actievoerders vanaf het actiekamp bij Düren vertrokken, waar mensen uit heel Europa bij elkaar waren gekomen. Doel van de actie was om meerdaagse blokkades op te werpen gericht tegen de CO2 intensieve bruinkoolinfrastructuur in de regio: de Hambach bruinkoolmijn, de Inden bruinkoolmijn en het Hambach kolenspoor.
Vroeg op de ochtend wist een groep van enkele tientallen personen een enorme graafmachine in de Hambachmijn stil te leggen. Later op de ochtend bereikte 300 mensen de rand van de Inden mijn, waar zij werden omsingeld door politie. Omstreeks 1 uur ‘s middags bereikten naar schatting 2.500 mensen het Hambach kolenspoor.
De politie was massaal in het gebied aanwezig en probeerde met waterkanonnen, paarden, gepantserde voertuigen, pepperspray en wapenstok de blokkades te verhinderen. Volgens het politiebureau in Aken zijn rond de 400 personen aangehouden.
Vanuit Nederland werd er door een samenwerking van de groepen ASEED, Code Rood, GroenFront!/Wij Stoppen Steenkool, Fossil Free AUC en Fossil Free Wageningen opgeroepen om deel te nemen aan de acties. Twee speciale bussen reden afgelopen donderdag vanaf Amsterdam, Utrecht en Nijmegen naar het gebied in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, vlak over de grens bij Limburg.
Verklaring van Code Rood woordvoerder Hanneke van Houten vanaf de blokkade:
“De alarmerende feiten van de klimaatcrisis zijn onweerlegbaar. Vrijwel dagelijks horen wij over nieuwe rampzalige weersextremen. Ecologische ontwrichting leidt nu al tot ernstig menselijk lijden. Wij hebben niet alleen het recht, maar zelfs de plicht om in actie te komen. Ondertussen trekt de overheid alles uit de kast om klimaatvernietiger RWE te beschermen, in plaats van op te komen voor de mensen en hun recht op een veilige toekomst.”
Verklaring van Wij Stoppen Steenkool woordvoerder Egbert Born, vanaf het actiekamp in Düren:
“De Nederlandse politiek misbruikt vaak de Duitse bruinkoolmijnen als argument om in Nederland niet adequaat op te schieten met klimaatbeleid. Datzelfde doen federale politici hier, zoals minister Herbert Reul en minister president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet. Wij vinden dat zowel de bruinkoolmijnen als de Nederlandse kolencentrales moeten sluiten. Er is geen excuus voor uitstellen.”
Klik hier voor rechtenvrije foto’s.
Overzicht gebeurtenissen vanaf half augustus tot begin oktober:
Eind augustus wordt door Ende Gelande en andere groeperingen het nieuws verspreid dat welingelichte bronnen hebben gewaarschuwd dat ergens in de komende weken een poging gedaan zal worden om de 6-jaar durende bezetting van het Hambach-bos te ontruimen. De mobilisatie door Ende Gelände naar de actie van Code Rood tegen de gaswinning in Groningen wordt op een laag pitje gezet om het verzet tegen de ontruiming van het 12.000 jaar oude bos maximaal te kunnen ondersteunen.
Half september begint de ontruiming in volle kracht, onder het voorwendsel dat de boomhutten “brandgevaar” zouden veroorzaken. Honderden robocops worden ingezet, ondersteund door o.a. hoogwerkers, gepantserde voertuigen, paarden, waterkanonnen, pepperspray, wapenstok, SEK (anti terrorisme eenheid) en klimmende politie. Volgens verschillende media is het de grootste politieoperatie uit de geschiedenis van de deelstaat Noordrijn Westfalen.
Op donderdag 19 november komt de 27-jarige onafhankelijke journalist Steffen Meyn tijdens de ontruiming om het leven. Twee dagen daarvoor plaatst hij een bericht op Twitter dat hij zich gedwongen zag ook de bomen in te trekken, omdat de politie het onmogelijk maakte om vanaf de grond verslag te leggen van de ontruiming. De volgende dagen worden solidariteitswakes en demonstraties gehouden in verschillende Duitse en Europese steden. In Nederland komen mensen bij elkaar in Amsterdam, bij het Duitse consulaat, en in Groningen voor de kolencentrale van RWE in de Eemshaven.
Op 2 oktober wordt de laatste van de naar schatting 60 tot 80 boomhutten in het Hambacher Forst ontruimd door de politie. Volgens sommige bronnen heeft de operatie in totaal meer dan 20 miljoen Euro gekost. Enkele dagen later op donderdag 4 oktober oordeelt het administratieve gerechtshof in Münster dat RWE voorlopig niet mag kappen in het 12.000 jaar oude bos, in afwachting van haar uitspraak in een rechtszaak aangespannen door BUND, de Duitse zuster organisatie van Milieudefensie. De verwachting is dat dit betekent dat er voor een of twee jaar niet gekapt zal worden. Diezelfde dag stuurt RWE een winstwaarschuwing uit naar haar aandeelhouders. In een dag verliest het bedrijf rond de 10% van haar beurswaarde.
Twee dagen later, op zaterdag 6 oktober, wordt de overwinning gevierd door een historische demonstratie van 50.000 mensen naast het Hambach bos. Vanuit Nederland doen er rond de 100 mensen mee in twee bussen, georganiseerd door Greenpeace, en ondersteund door onder andere Code Rood en Fossielvrij NL.
Op maandag 8 oktober publiceert de VN organisatie IPCC een alarmerend rapport waarin de wetenschappelijke consensus rondom klimaatverandering wordt samengevat. Het IPCC laat weten dat in het huidige tempo van opwarming er in slechts 12 jaar catastrofale gevolgen op zullen treden. Om dit noodlot af te wenden, moeten regeringen volgens het IPCC “snelle, verstrekkenden en ongekende veranderingen op alle vlakken van de maatschappij” tot stand brengen. Volgens verschillende gerenommeerde klimaatwetenschappers zijn de schattingen van het IPCC te conservatief en optimistisch, onder andere omdat er in de modellen geen rekening wordt gehouden met zichzelf versterkende kantelpunten zoals de uitstoot van methaan uit permafrost.