Home » Seeds » Seeds - News » Update 15th Garden and Syria

Update 15th Garden and Syria

Since the Reclaim the Seeds festival last March (2017) ASEED is in good contact with The 15th Garden, a network for Food Sovereignty in Syria containing urban gardens in besieged cities and neighbourhoods and in refugee camps. In Europe several groups are trying to support this and also in the Netherlands we are trying to sent up a support group. Time for an update …. [but so far only in Dutch]

In de media is te lezen dat IS wordt teruggedrongen. Op zich is dat goed nieuws maar volgens leden van de 15h Garden moet er toch grote kanttekeningen bij dat succes worden gezet. Het grootste probleem voor de Syrische bevolking is nog steeds het regime van Assad. En dat regime staat klaar om terrein dat in handen was van IS weer in te pikken. Voor veel Syriërs is dit van de regen in de drup. Poetin en Trump overleggen over Syrië, maar ook hier hoeft het grootste deel van de bevolking weinig van te verwachten. Poetin steunt Assad en Trumps focust alleen op zijn favoriete terroristen IS.

Om alles nog iets complexer te maken wil de Turkse president Erdogan ook nog een vinger in de pap. Hier maken vooral de Koerden in Rojeva (het noorden van Syrië) zich zorgen om. Hoewel Erdogan weinig subtiel omgaat met al zijn tegenstanders speelt in het voordeel van de Koerden dat zij internationaal op redelijk wat aandacht en goodwill kunnen rekenen. Hoewel er goede redenen zijn om het experiment in Rojeva met autonomie en basis-democratie te steunen, steekt deze selectieve solidariteit wel bij de andere Syriërs die zich tegen Assad verzetten. Het wordt snel een etnisch onderscheid; in tegenstelling tot de ‘beschaafde Koerden’ zijn de Arabieren maar ruziënde godsdienstfanaten. Er is internationaal weinig verontwaardiging over de bombardementen op IS in Raqqa, terwijl daar ook veel burgerslachtoffers vallen en juist daar jongeren (die niets met IS te maken hadden) in opstand kwamen tegen Assad. (zie Lessons from Raqqa: from demanding freedom to creative state-building)

In het westen van Syrië gaat de oorlog tussen Assad en zijn tegenstanders ondertussen gewoon door, net als de belegeringen en de honger. En hoewel de omstandigheden regelmatig veranderen zet ook het netwerk van stadstuinen The 15th Garden zijn activiteiten voort en is steun nog steeds welkom.

Zadenlijst

De bewoners van de gebieden die zich verzetten tegen dictator Assad moeten hun uiterste best doen om aan voedsel te komen. Aanvoer van elders is vaak onmogelijk. Maar om zelf voedsel te kunnen verbouwen is zaaigoed nodig en daar is een groot gebrek aan. (zie eerdere artikelen op ASEEDs website) The 15th Garden zamelt daarom zaden in en brengt die naar de gebieden waarin dit netwerk actief is. Het is belangrijk dat boeren en stadstuinders in in Syrië en omliggende vluchtelingenkampen wel de juiste zaden krijgen; van gewassen die daar geteeld kunnen worden, die ze kennen en de zaden moeten zaadvast zijn zodat mensen daar zelf van hun gewassen weer nieuwe zaden kunnen winnen.

Om dit ook in Nederland te kunnen doen hebben we nu een ‘verlanglijst’ in het Engels met gewassen. Het is de bedoeling deze ook naar het Nederlands te vertalen. De boeren en gemeenschappelijke tuinprojecten in hebben het meest aan relatief grote hoeveelheden van één soort (en geen kleine beetjes van vele variëteiten, die bewaar je maar voor een zadenbeurs in Nederland). Ook moet er voldoende informatie bij zitten over wat het is en wat de specifieke eigenschappen zijn.

Indien je geschikte zaden hebt om aan de 15th Garden te doneren (en je bevindt je in Nederland of België) neem dan contact op met 15thgarden-nl@aseed.net en we zullen een manier proberen te vinden om de zaden in Syrië terecht te laten komen.

Ons dagelijks brood

The 15th Garden is de campagne “Ons dagelijks brood” begonnen om aandacht te geven aan het belang van brood in het Syrische leven en aan de problemen die bakkerijen ondervinden. Bakkerijen en brooddistributiepunten worden vaak met opzet gebombardeerd om zoveel mogelijk slachtoffers te maken en de bevolking te demoraliseren.

Het is de bedoeling elke zes weken een nieuwe flyer met een interview met iemand die betrokken is bij de broodproductie. Het eerste interview bevat het verhaal van een activist uit Idlib over de rol van brood en bakkerijen in Aleppo in de jaren voordat het weer door het leger van Assad werd ingenomen. Op het moment willen we dit interview naar het Nederland en het Engels vertalen (vanuit het Duits) en hierbij kunnen we nog hulp gebruiken.